"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Protest mod muslimsk mordtrussel

19. april 2008 - Artikel

De to danske ytringsfrihedsorganisationer Dansk PEN og Trykkefrihedsselskabet tager skarpt afstand fra muslimske ekstremisters mordtrussel mod en svensk kristen præst, Runar Sögaard. Den er fremsat, fordi han har omtalt profeten Muhamed som 'pædofil'.

Formanden for Sveriges Muslimske Förbund, Mahmoud Aldebe, tager afstand fra mordtruslen. Han siger ifølge dagbladet Expressen, at 'muslimer ikke skal anvende metoder, som gør mere skade end gavn'.

Pastor Runar Sögaard siger selv til svensk TV4, at 'jeg lavede en komisk, humoristisk, satirisk fremstilling af de forskellige religioner, inklusive den kristne'. Han ser ingen grund til at undskylde, hvad han har sagt.

De muslimske ekstremister er ifølge Expressen også ligeglade med, om præsten har fortrudt. De siger anonymt til avisen, at det eneste, der nu kan redde Sögaards liv, er, at han konverterer til islam -- hvad han ikke har planer om.

'Dansk PEN er oprørt over mordtruslerne, som ikke hører hjemme i en demokratisk debat. Uanset hvad man måtte mene om pastor Sögaards udtalelser, må det fordømmes, at han trues med livet for at bruge sin ytringsfrihed', siger Anders Jerichow, præsident for Dansk PEN.

'Hvis vi accepterer, at debattører terroriseres med sådanne metoder, har vi i realiteten opgivet ytringsfriheden. Hvad bliver mon det næste emne, man ikke må udtale sig om, hvis man har sit liv kært?' spørger Lars Hedegaard, formand for Trykkefrihedsselskabet.

Anders Jerichow: 'Det er opmuntrende, at Sveriges Muslimske Förbund tager åbent afstand fra mordtruslen. Og det er nødvendigt for det frie demokratiske debatklima, at ekstremisters modbydelige opfordring til mord ikke får lov at stå frit -- og ikke fører til selvcensur af frygt for vold'.

Lars Hedegaard: 'Jeg kunne godt have ønsket, at Sveriges Muslimske Förbund havde gjort det endnu tydeligere, at trusler og vold aldrig kan blive en del af religionsudøvelsen. Demokratiske samfund har ikke plads til religiøse bevægelser, der bruger den slags metoder. Men først og fremmest efterlyser jeg en klar holdning fra den svenske regerings side'.

Trykkefrihedsselskabet og Dansk PEN opfordrer de svenske myndigheder til at tage klart afstand fra de muslimske ekstremisters terrormetoder og til at sætte alle statens magtmidler ind for at beskytte pastor Sögaards ytringsfrihed.

Kontakt:
Anders Jerichow, tlf. 4074 6061
Lars Hedegaard, tlf. 36461548

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg