"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Pas godt på fremtiden

30. marts 2007 - Artikel - af Sapphos redaktion

Hårde ord om Norge, da Flemming Rose modtog Sappho-prisen

Hårde ord om Norge, da Flemming Rose modtog Sappho-prisen

Der var stuvende fuldt i Dansk Forfatterforenings lokaler i Strandgade 6 på Christianshavn, da Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Rose den 27. marts som den første modtog Sappho-prisen, Trykkefrihedsselskabets nyindstiftede journalistpris. Nyheden om prisen er gået verden rundt, og pristildelingen er nævnt i aviser og på hjemmesider i Sydafrika, Sverige, USA, Frankrig og Storbritannien. Vi har nedenfor samlet nogle af de vigtigste links.

Prisen uddeles fremover en gang årligt og kan tilfalde både en dansk og en udenlandsk journalist. Modtageren skal have kombineret journalistisk dygtighed med uforfærdethed og kompromisløshed. Priskomiteen udgøres af internettidsskriftet sappho.dk's redaktion.

Den norske journalist og daglige leder af Human Rights Service, Hege Storhaug, motiverede tildelingen og citerede de ord, som den myrdede Theo van Goghs mor udtalte ved sin søns begravelse: ”Frihed er ikke for bange mennesker”. Van Goghs mor havde sluttet sin tale med ordene "Pas godt på fremtiden”. Det mente hun ikke, at den norske regering havde gjort, og hun brugte en stor del af talen til at hudflette det officielle Norge, hvis svigt under Muhammed-krisen stod i flagrant modstrid med Anders Fogh Rasmussens, Jyllands-Postens og Danmarks principfaste forsvar for ytringsfriheden.

Hege Storhaugs motivation for pristildelingen er ligesom Flemming Roses takketale bragt i Jyllands-Posten.

Med prisen fulgte en check på 20.000 kr. skænket af en anonym donor samt en bronzestatuette af digterinden Sappho udført af kunstneren Uwe Max Jensen. Han benyttede lejligheden til at forklare, hvorfor den gamle digterinde havde fået næsen slået af: Ikke blot for at efterligne de gamle græske statuer, men for at understrege at der, med Muhammed-krisen og i tiden der fulgte, er gået skår i den livsvigtige ytringsfrihed. Uwe Max Jensen sluttede med at recitere et digt, han havde skrevet til lejligheden: ”Ingen neurose uden torne”.

Efter tildelingen talte Flemming Rose, der ironiserede over de politikere og meningsdannere, der under Muhammed-krisen havde haft travlt med at vende verden på hovedet og gøre krænkere til ofre. Således beskrev han Politiken som en avis, hvis forside laves ud fra følgende overvejelse: Hvem er det synd for i dag?

Video: Flemming Rose og Hege Storhaug taler
Artikel: MediaGuardian.co.uk, "Danish cartoons editor wins award"
Artikel: The Editors Weblog, "Denmark: Mohammed cartoon publisher awarded"
Artikel: News24.com, "Cartoons: Editor gets award"
Artikel: Expressen, "Nu jämförs islam med nazism i Danmark"
Artikel: Pubwebmaster, "Caricatures de Mahomet: prix remis à un responsable du journal danois"
Artikel: SaphirNews.com, "Caricatures: un prix à Flemming Rose"

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg