"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Ordets jihad: Melanie Phillips om sagen mod Lars Hedegaard

10. august 2010 - Artikel - af Katrine Winkel Holm

Den førende engelske intellektuelle, Melanie Philips, betegner sagen mod Hedegaard som "ordets jihad" og frygter at Danmark med den seneste brug af §266b er ved at sætte sit ry som urokkelig forsvarer af ytringsfriheden over styr.

Hedegaard ramt af ordets jihad

Modtageren af sidste års Sappho-pris, Melanie Philips, der ifølge The Guardian er en af Englands førende intellektuelle, har en svaghed for danskerne. ”Danskerne”, udtalte hun i juni til Jyllands-Posten, ”er et af de få håb, der lyser op i et dunkelt Europa. Og I hæver jer langt over resten af Skandinavien, som er færdigt”. Det er bl.a. danskernes urokkelige forsvar for ytringsfriheden under Muhammedkrisen, der har gjort indtryk på Philips. Men med §266b og statsadvokatens tiltale mod Lars Hedegaard er Danmark ved at sætte dette gode omdømme over styr, giver Philips nu udtryk for . Under overskriften The jihad of the word erupts in Denmark yet again skriver hun i en kommentar i The Spectator 8. august:

“En nedslående udvikling i Danmark illustrerer, hvordan “hate speech-love, vedtaget af vildførte vestlige venstreorienterede, bruges til at kvæle og kriminalisere legitime holdninger og debatter af afgørende betydning – forudsætningen for et liberalt samfund.”

Hun betegner det som uundgåeligt, at netop Lars Hedegaard, der som formand Danmarks Trykkefrihedsselskab, der forsvarer ytringsfriheden, især mod truslen fra radikal islam, selv er blevet anklaget for racisme pga. nogle udtalelser, han er kommet med om islam og som han senere præciserede.

Frihedens lys slukkes

Philips skimter imidlertid et lys i mørket: ”Det lader til, at justitsministeren nu overvejer en ændring af racismeparagraffen med den begrundelse, at den kan misbruges til at begrænse ytringsfriheden. Hvis dette sker, vil det understrege Danmarks generelle ry som en urokkelig forsvarer af sine civilisatoriske kerneværdier. Det er et ry, der dog har fået nogle skrammer efter vedtagelsen af den frihedsfjendske ”hate crime” lov. Men glem ikke den modige avis Jyllands-Posten, hvis ansatte fik en dødsdom på halsen for offentliggørelse af Muhammed-tegningerne”.

Ifølge Philips er afskaffelsen af den danske hate speech-lov kun en ringe trøst for andre vestlige lande, da bestræbelsen på at kriminalisere kritik af sharia-love udgår fra FN. Hun slutter af med denne advarsel:

”Indtil vestlige venstreorienterede begynder at forstå, at radikale islamister ikke er en minoritet, hvis menneskerettigheder skal beskyttes, men en dødelig trussel mod menneskerettighederne, der derfor skal besejres – og indtil de indser, at FN er løftestang for islamisk undertrykkelse og derfor må bekæmpes af enhver, der bekymrer sig om menneskerettigheder, vil frihedens lys forsætte med at blive slukket i Vesten”.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg