"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Kunstneren Michael Elmgreen: Du misforstår pressefriheden, Uwe Max

20. august 2010 - Artikel - af Uwe Max Jensen

"Hadske tilsvininger af højreekstremistisk karakter.. florerer i utal på din blog", skriver kunstneren Michael Elmgreen i et svar til mig. Den slags er udtryk for misforstået pressefrihed, mener han.

Elmgreen går ind i debatten

I forgårs skrev jeg om billedkunstneren Michael Elmgreen fra den dansk-norske kunstnerduo Elmgreen/Dragset, der i en chat med undertegnede på Facebook gav udtryk for, at han ønskede pressefriheden begrænset . Som afslutning på artiklen opfordrede jeg Michael Elmgreen til at springe ud i den offentlige debat og mere fyldestgørende redegøre for, hvad han egentlig mener, når han giver udtryk for, at pressefriheden skal begrænses. Michael Elmgreen har fulgt opfordringen og postet en kommentar på min blog på Kunstavisen, hvor hele sagen begyndte. Sappho bringer Michael Elmgreens kommentar her:

Tæt på nynazisme

"Uartikulerede og hadske tilsvininger af højreekstremistisk karakter, som dem der florerer i utal på din blog, er misforstået pressefrihed. Jeg mener at din blog (Uwe Max Jensens blog på Kunstavisen, red.) ægger til had imellem befolkningsgrupper og er et talerør for énsporede, hjernedøde holdninger, som ikke ligger langt fra nynazistisk propaganda, der i et land som Tyskland er kriminelle og heller ikke ville være legale i Sverige, f.eks. I et organ som kunstavisen virker det mere som et organ for “Entartete Kunst” end som et progressivt debatforum. Kunstavisen burde skamme sig over at være vært for sådan noget! Vores værk Det Er Aldrig For Sent At Sige Undskyld er et værk som har flertydige åbne fortolkningsmuligheder. Værket er ligeledes ment som et bidrag i debatten om nye mulige retninger indenfor kunst i det offentlige rum – som et alternativt forslag til rytterstatuer eller abstrakte blops som ren dekoration på byens torve. Men i forbindelse med brugen af dette værk til kampagnen mod Hate Crimes i København har vi også valgt at give udtryk for vores syn på debatnivauet i Dannevang, da vi indrømmet er rimeligt chokerede over hvordan alvorlige og komplekse samfundsproblemer ofte diskuteres i danske medier i dag. Vi mener, at der er en klar sammenhæng imellem hvordan visse autoriteter i det danske mediebillede – fremtrædende personer som politikere og journalister, der burde optræde som role models for andre – tillader sig at tale yderst nedladende om diverse minoritetsgrupper og så den intolerance der spreder sig ud i andre dele af samfundet og bl.a. resulterer i de såkaldte Hade Forbrydelser.

Du burde skamme dig

Når de der har taleret i nyhedsudsendelser eller i aviser eller på blogs giver udtryk for hån og snæversyn, så vil en gruppe af mindre ressourcestærke og ikke så verbalt artikulerede osse mene at det er helt okay at sparke tænderne ud på dem, som er “anderledes”. Vores synspunkter på det lave debatnivau er blot blevet bekræftet til overmål af at have læst din blog. Din gengivelse af vores chat på Facebook (som iøvrigt ikke har medtaget mine sidste kommentarer, da du skriver at jeg var offline) er rimeligt usober i øvrigt. Jeg vidste ikke, hvem du var eller hvad du stod for, da jeg accepterede dig som ven på Facebook, men skynder mig at slette dig igen, da jeg ikke rigtigt har lyst til at blive hængt ud i fremtiden eller blive puttet i forbindelse med din person. Nu er vi gud ske tak og lov ikke i en situation hvor vi behøver at ligge søvnløse om natten og gruble over din mening om vores kunst eller vores holdninger, men jeg synes sgu’ at du burde skamme dig over at drive journalistik på så lavt plan."

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg