"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Kunstner ønsker pressefriheden begrænset

18. august 2010 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Udover at skrive for Sappho har jeg en blog på Kunstavisen. På min blog hos Kunstavisen har jeg skrevet om den dansk-norske kunstnerduo Michael Elmgreen og Ingar Dragset, der har skabt kunstværket “Det er aldrig for sent at sige undskyld!”. Det har ført til en tankevækkende facebook-korrespondanse med den ene af kunstnerne, Michael Elmgreen. Sappho bringer her korrespondancen i dens helhed.

Antidiskriminationskampagne

Kunstværket  ”Det er aldrig for sent at sige undskyld” er placeret på Gammeltorv i København. Det er skabt i forbindelse med en antidiskriminationskampagne mod hadforbrydelser og består af en glasmontre med en megafon i. Hver dag i de næste 14 dage på slaget 12 tager en mand megafonen ud og råber: “Det er aldrig for sent at sige undskyld!” Elmgreen og Dragsets værk er blevet omtalt flere steder blandt andet i Jyllands-Posten onsdag 18. august 2010, hvor jeg er citeret som kilde, men også på de to politiske blogs Snaphanen.dk og Uriasposten.net. De to blogs har interessante (og kunstnerisk ukorrekte) vinkler på duoens værk, og i to posteringer på min blog hos Kunstavisen har jeg derfor linket til henholdsvis Snaphanen og Uriasposten:

Misforstået pressefrihed

Michael Elmgreen fra Elmgreen/Dragset bryder sig øjensynligt ikke om, at jeg linker til henholdsvis Snaphanen og Uriasposten, og i en chat med undertegnede på Facebook problematiserer Michael Elmgreen ikke alene min brug af de to links, men også pressefriheden.

Jeg aldrig tidligere talt med eller mødt Michael Elmgreen, men jeg har valgt at offentliggøre min chat med Michael Elmgreen, da jeg ser hans henvendelse som et forsøg på at intimidere mig. Desuden anser jeg det for stærkt problematisk, at Michael Elmgreen, der nyder godt af sin ytringsfrihed som en succesrig billedkunstner, ønsker at begrænse pressefriheden, når den inkluderer holdninger, som Michael Elmgreen ikke deler.

Chatten bringes i sin helhed her:

“13:03 Michael (Michael Elmgreen, red.)

undskyld mig men synes virkeligt at det ok at kunstavisen er blevet talerør for dansk folkeparti meninger?

13:05 Mig (Uwe Max Jensen, red.)

Du synes ikke, at det er rimeligt?

13:05 Michael

nej jeg synes at det er misforstået pressefrihed

 

13:06 Mig

Hvorfor så ikke skrive en kommentar på bloggen?

13:06 Michael

generelt i danmark

13:06 Mig

Du kunne eventuelt udbygge din kritik.

13:06 Michael

fordi jeg ikke synes det er værd at diskutere på det plan det har sat tonen i dk i de siidste mange år og mediedebatten i dk er på et uanstændigt børneplan

13:09 Mig

Pressefriheden indbefatter også ting, du ikke er enige i.

13:25Michael er offline.”

Spring ud i den offentlige debat

I stedet for at udøve pression via Facebook vil jeg opfordre Michael Elmgreen til at deltage i den offentlige debat. Gerne her på Sappho.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg