"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Konference i Landstingssalen

19. november 2005 - Artikel - af Helle Merete Brix

Islam og ytringsfrihed til debat. Lørdag den 19. november 2005 samlede Trykkefrihedsselskabet og Jyllandsposten knap 200 til konference om islam og ytringsfrihed.

Landstingssalen var fyldt, da Trykkefrihedsselskabet og Jyllands-Posten holdt konference med internationale oplægsholdere den 19. november 2005. Emnet var islam og ytringsfrihed. En af talerne var den ægyptisk-schweiziske forfatter Bat Ye´or, der har skabt international opmærksomhed om sin bog "Eurabia" - Europas ulykkelige fusion med de arabiske lande og transformationen til Eurabia. En anden taler var Samia Labidi, tunesisk-fransk forfatter og formand for en organisation af sekulære nordafrikanere. Hun talte om intimideringen af islamismens kritikere og om ønsket om et væsentligt talerør for den tavse gruppe af muslimer, der ikke ønsker at slutte op bag islamismen.

Derudover talte den ungarske professor Gáspár Biró, der er tidligere FN rapportør i det islamiserede Sudan. Elisabeth Schemla, tidligere chefredaktør for Le Nouvel Observateur gav bl.a. en analyse af den franske intifada og historikeren David Litmann berettede om islamismens fremgang ved FNs Menneskerettighedskommision.

I den afsluttende paneldiskussion deltog de to folketingsmedlemmer Søren Krarup (Dansk Folkeparti) og Naser Khader (Det Radikale Venstre) samt Trykkefrihedsselskabets formand Lars Hedegaard, der fik overrakt årets Raoul Wallenberg medalje og pris af Danish Raoul Wallenberg Society. Hedegaard får medaljen for sit arbejde for ytringsfriheden.

Konferencebidragene samles formodentlig i en bogudgivelse. Konferencen er det fjerde arrangement, som Trykkefrihedsselskabet afholder i år. Tidligere har foreningen afholdt møde om ytrigsfriheden i Sverige og to møder i Århus og København, begge med fokus på situationen i Iran. Til foråret regner Trykkefrihedsselskabet med at afholde konference om Tyrkiet og ytringsfriheden.

Samtidig med konferencen udkom bogen "Fri Tale - Danske kunstnere om ytringsfrihed", der er redigeret af Peter Legård Nielsen samt to medlemmer af Sapphos redaktion, Helle Merete Brix og Farshad Kholghi.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg