"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Kamp for Pressefrihed

12. december 2005 - Artikel - af Helle Merete Brix

Fornem pris til journalisten Akbar Ganji.
Journalisten Akbar Ganji, Irans måske mest berømte politiske fange, blev for nylig tildelt prisen Golden Pen of Freedom Laureate. Prisen har han fået af World Association of Newspapers, der er en sammenslutning af omkring 18.000 aviser jorden rundt.

Sappho har i sit åbningsnummer som eneste danske medie bragt Akbar Ganjis brev fra Evin-fængslet til verdens frie folk. Brevet er oversat fra persisk af politologen Ali Alfoneh, og i det fortæller Ganji, at hans enorme vægttab ikke skyldes en 'sultestrejke', men at han bliver udsat for tortur: 'I dag er mit forslåede ansigt Den Islamiske Republiks sande ansigt'.

Ganji afsoner en straf på seks års fængsel. Han er forhenværende Khomeini-tilhænger og tidligere hengiven islamist. Men som journalist kom han på sporet af historier om seriemord på intellektuelle og dissidenter både i Iran og udlandet. Sporene førte tilbage til bl.a. den magtfulde eks-præsident Rafsanjani.

Ganji blev arresteret i april 2000 på grund af sine artikler og sin deltagelse i en konference i Berlin, hvor han bl.a. advarede iranerne om de konservative kræfter i Iran.

Golden Pen of Freedom Laureate er blevet uddelt hvert år siden 1961. Den gives til en person, som har udført en bemærkelsesværdig handling inden for pressefrihedens område. Sidste gang gik prisen til den sudanesiske redaktør Mahjoub Mohamed Salih, der er redaktør af Sudans ældste, uafhængige avis, Al-Ayam. Salih er bl.a. blevet fængslet en række gange, avisen er lukket ned m.m., men han fortsætter arbejdet. Sudan er, hvad presse-og ytringsfrihed angår, et af de mest restriktive lande i regionen.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg