"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Iran: Bahai-retssag i næste uge

2. juli 2009 - Artikel - af Helle Merete Brix

Lørdag i næste uge indledes retsssagen mod syv baha´ier anklaget for blandt andet "spionage mod Israel" og "hån af religiøse helligdomme"

Den 11. juli 2009 er datoen sat for retssagen mod syv bahai ledere, der i mere end et år har været fængslet i Evin Fængslet i Teheran. Det fremgår af en pressemeddelelse fra det danske Bahai-samfund.

Det er i hvert fald den information som myndighederne i Evin Fængslet har overgivet til de syv fængsledes familiemedlemmer. De syv hedder Behrouz Tavakkoli, Saeid Rezaie, Fariba Kamalabadi, Vahid Tizfahm, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi og Mahvash Sabet. De udgjorde en uformel koordinationsgruppe, der der med den iranske regerings vidende blev nedsat for at hjælpe med at håndtere forskellige behov hos Irans 300.000 medlemmer af Bahai samfundet.


De fængslede bahai ledere

I pressemeddelelsen skriver det danske Bahai samfund, at informationen om retssagen er givet til de fængsledes familiemedlemmer, men kun mundtligt. Information fra officielle medarbejdere omkring retshandlingerne har, skriver Det Danske Bahaisamfund, "ofte vist sig at være upålidelige". Det er derfor muligt, at de iranske myndigheder vil finde en grund til at ændre datoen for retssagen.

De syv blev arresteret i foråret 2008 og er blevet tilbageholdt i mere end et år uden formelle anklager eller adgang til deres advokat, den verdensberømte menneskerettighedsaktivist og nobelprismodtager Shirin Ebadi. Af officielle iranske nyhedsrapporter fremgår det, at  bahai`erne vil blive anklaget for “spionage for Israel, hån af religiøse helligdomme og propaganda mod Den Islamiske Republik”.

For den Revolutionære Domstol

Retssagen skal afholdes i afdeling 28 af den Revolutionære Domstol. Det var her den amerikansk-iranske journalist Roxana Saberi for nyligt blev dømt for spionage og idømt otte års fængsel. Hun endte med at blive løsladt, men kun, som det påpeges i pressemeddelelsen, "efter et internationalt ramaskrig over den tydelige politisering af retssagen og den åbenbare uretfærdige juridiske proces."

Bani Dugal, der er hovedrepræsentant for Bahai International Community ved FN har i forbindelse med retssagen udtalt, at "De syv personer står over for fuldstændig falske anklager. De – og de omkring 30 andre bahá’ier der lige nu er fængslet i Iran – er uskyldige i enhver forseelse og bliver tilbageholdt udelukkende på grund af deres religiøse overbevisning."

Siden den islamiske revolution i 1979 er presset på Irans baha´ier vokset. De er blevet henrettet, fængslet og forfulgt. Det er ikke ualmindeligt at anklage dem for spionage, Bahai hovedkvarteret ligger i den israelske havneby Haifa. I den islamiske republik nægtes de arbejde og betragtes som urene.

Sappho følger udviklingen om de fængslede baha´ier.

Tidligere artikler på Sappho om retssagen

Læs mere om baha`iernes situation her

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg