"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Hvem ejer Danmarks historie?

15. august 2012 - Artikel

Hvem ejer Danmarks historie...
og hvad er historikerens rolle?

Efterårets række af møder i Trykkefrihedsselskabet blev d. 5. september indledt med en diskussion mellem de to historikere, Christoffer Emil Bruun (tv), der til daglig er kronikredaktør på Politiken, og professor og tidligere leder af Center for Koldkrigsforskning, Bent Jensen.

Omdrejningspunktet for aftenens emne var de mange afslag, som Politiets Efterretningstjeneste har givet Bent Jensen på at offentliggøre mere end 200 centrale kilder i det tobindsværk om Danmark under Den kolde Krig, han står for at skulle udgive på Gyldendal.

Som forventet havde de to debattører hver deres opfattelse af offentlighedens krav på at få den fulde sandhed om bl.a. danske Sovjet-støtters femtekolonne-virksomhed under Den kolde Krig, og en vidt forskellig opfattelse af historikerens rolle: Hvor Christoffer Emil Bruun mente, der skulle tages vidtgående hensyn til enkeltpersoners ry og rygte og vurderes en form for 'hensigtsmæssighed' før oplysningerne blev tilvejebragt, stod Bent Jensen - sekunderet af aftenens mødeleder, Lars Hedegaard, fast på, at historikerens opgave udelukkende bestod i at afdække faktiske forhold og historiske forløb.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg