"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Hold udkig efter en kvinde med en kniv og en stige

22. marts 2010 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Uwe Max Jensen

Kunstværket breder sig (og tager en surrealistisk drejning).

”Kunstværket breder sig, og I er en del af skulpturen.”

Det sagde Lars Vilks, da han talte på et møde om ytringsfrihed i Trykkefrihedsselskabets regi i efteråret 2007, og den filosofi har Lars Vilks holdt fast i. Således har kunstneren gjort både venner og fjender til en integreret del af sit efterhånden meget omfattende værk, der har udviklet sig, siden han i juli 2007 tegnede religionsstifteren Muhammed som en rundkørselhund.

Derfor er der også en egen logik i, at Lars Vilks byder tilsynekomsten af en ny personage – den amerikanske konvertit Colleen LaRose, der har huseret på internettet under dæknavnet Jihad Jane – velkommen. Jihad Jane er tilbageholdt i USA sigtet for mordplaner mod netop Lars Vilks.

Ifølge sigtelsen har Colleen LaRose modtaget og accepteret en direkte ordre til at dræbe Lars Vilks på en måde, der ville skræmme ”den vantro verden”. LaRose, der er blond og har grønne øjne, citeres i sigtelsen for at have sagt, at hun med sit udseende er oplagt til at udføre angreb og at:
” ... kun døden vil stoppe mig, nu hvor jeg er så tæt på målet.”

Samme rutine

Lars Vilks blev i efteråret 2007 truet på livet af en muslimsk kvinde med svensk baggrund, der kaldte sig Amatullah, og offentliggørelsen af Jihad Jane’s planer får nu den svenske kunstner til at kommentere mere overordnet på kvindelige terrorister:

”Det er glædeligt, at kvinder nu melder sig på banen, så det ikke længere er så mandsdomineret. Men den dårlige nyhed er, at det er samme rutine. Terroren er ikke blevet venligere, selvom det er kvinder, der står bag truslerne,” siger Lars Vilks til Sappho og tilføjer:

”Jihad Jane er en soap opera figur, der passer godt ind i kunstværket. Normalt opfatter vi ikke terrorister som rigtige mennesker. Men med en person som Jihad Jane, der er husmor, er identifikationen en anden.”

Den blonde Jihad Jane bliver også flittigt omtalt i kommentarsporet på Lars Vilks’ blog. Blandt andet skriver Jeremy Hawker, at Jihad Jane næppe ville være i stand til at myrde Lars Vilks:
”Hun kunne ikke have skåret halsen over på dig, denne amerikaner. Hun er 149 centimeter høj. Du skulle have holdt udkig efter en kvinde, der bar på en kniv og en stige.”

Blodtørstig blondine

Som Lars Vilks også sagde ved mødet i 2007:

”Dette kunstværk ekspanderer hver eneste dag, og derfor er det vigtigt.”

Med tilsynekomsten af den blonde, men blodtørstige Jihad Jane har det taget en surrealistisk drejning.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg