"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Hemmelig krig mod mullaerne

13. august 2010 - Artikel - af Ibn Warraq

USA og Israel har længe ført skyggekrig mod bl.a. Iran. Hensigten har været at forsinke det iranske atomprogram og de seneste oplysninger tyder på, at det er lykkedes.

En kæp i hjulet

Efter otte år som chef for den israelske efterretningstjeneste, Mossad, forlader Meir Dagan nu sin post. Han har haft to hovedopgaver: at forhindre Iran i at anskaffe sig atomvåben og at føre en hemmelig skyggekrig mod dem, som Israel betragter som Ondskabens Akse – Iran, Syrien, Hizbollah og Hamas. Dagan har haft held med sit arbejde. Gennem de senere år er iranske videnskabsmænd eksempelvis begyndt at forsvinde. Udstyr beregnet på Irans atomprogram er ankommet i defekt stand, sandsynligvis som resultat af sabotage. Varehuse i Europa, hvor udstyr til atomprogrammet er blevet oplagret før afskibningen, er brændt ned. I 2005 blev Iran hjemsøgt af et antal mystiske flystyrt, der dræbte snesevis af officerer i den iranske Revolutionsgarde, deriblandt adskillige højtstående ledere. Alt dette er i den udenlandske presse blevet tilskrevet Mossad.

Ondskabens akse

Men selv om Dagans vigtigste opgave var at gøre alt, hvad der stod i hans magt for at stikke en kæp i hjulet på Irans forsøg på at anskaffe sig atomvåben, glemte Mossad ikke Ondskabens Akse. Således har Dagan fået æren for at stå bag en række mord rundt om i verden. I februar 2008 dræbte en bilbombe Imad Mughniyeh, Hizbollahs militære kommandant i den syriske hovedstad Damaskus. Senere samme år blev general Muhammad Suleiman, den syriske præsident Bashar Assads forbindelsesofficer til Hamas og Hizbollah og lederen af landets hemmelige atomprogram, dræbt af en snigskytte i sin feriebolig i havnebyen Tartus. I januar i år skal Mossad have slået til igen ved at dræbe Hamas' ærketerrorist.

Mahmoud al-Mabhouh i Dubai.

Ifølge udenlandske presserapporter stod Mossad også bag opdagelsen af Irans center for uranberigelse i Natanz så vel som opdagelsen af Syriens atomreaktor, der blev ødelagt af det israelske luftvåben i 2007. I en artikel i The New Republic meddeler Eli Lake, at De Forenede Stater også under Obama - formentlig sammen med Storbritannien og andre vestlige lande – har deltaget i hemmelige operationer beregnet på at sabotere det iranske atomprogram. Således blev en russisk videnskabsmand, der stod på den amerikanske efterretningstjeneste CIAs lønningsliste, sendt til Wien for at aflevere et defekt bombedesign til iranerne. Som en specialist udtrykte det: "Det synes klart, er der findes et aktivt og opfindsomt sabotageprogram med deltagelse af adskillige vestlige lande og Israel, der indebærer, at man placerer lureminer i udstyr til iranerne, snyder smuglere på det sorte marked, gennemfører operationer i cyberspace og rekrutterer videnskabsmænd."  

Defekte produkter

USA og Israel har benyttet en række forskellige fremgangsmåder for at sende defekte produkter til Iran. F.eks. planlagde Mossad og CIA via det sorte marked at sende et påstået nyttigt kemikalium, der imidlertid ville få centrifugerne til berigelse af uran til at klistre til. Hertil kom den underlige sag om den schweiziske ingeniørfamilie Tinner, som man længe troede havde samarbejdet med den pakistanske videnskabsmand A.Q. Khan, som man ved har solgt atomhemmeligheder til Nordkorea. I 2008 indrømmede Urs Tinner, at han havde været CIA-agent, og at han havde spillet en afgørende rolle i forsøgene på at sabotere Irans atomvåbenprogram. Tinner-familien havde solgt vakuumpumper, som de påstod havde høj kvalitet, til iranerne og libyerne, men i realiteten var pumperne, som er nødvendige for berigelsen af uran, defekte og bryder sammen, når de skal bruges.

Oversættelse: Lars Hedegaard

Eneret: Sappho.dk og Human Rights Service, Norge

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg