"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Hate speech hos Dansk PEN

29. april 2010 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Uwe Max Jensen

Nyvalgt bestyrelsesmedlem af Dansk Pen er stifter af hadegruppe på Facebook, der hænger medlemmer af Dansk Folkeparti ud som nazister

Facebookgruppen "Danmarks Løver" kom i offentlighedens søgelys henover weekenden, da det viste sig, at folketingsmedlemmerne Steen Gade og Kamal Qureshi fra SF var medlemmer af gruppen, der på bastant vis hænger en lang række af Dansk Folkepartis medlemmer ud som nazister. Steen Gade og Kamal Qureshi har siden undskyldt og meldt sig ud af hadegruppen.

Stifter og administrator af "Danmarks Løver" er Politikens blogger Rune Engelbreth Larsen. Han kalder i Berlingske Tidende de fotomanipulerede billeder, der hænger Dansk Folkepartis medlemmer ud, for "idiotiske", men han siger samtidig, at billederne er inspireret af Dansk Folkepartis virkemidler, der ifølge Engelbreth minder om de retoriske virkemidler som nazisterne anvendte mod jøder.

Som forklaring på, at de grovkornede karikaturer overhovedet florerer hos "Danmarks Løver", siger Rune Engelbreth Larsen:

"Jeg kan jo ikke overvåge sitet 24 timer i døgnet."

Det er imidlertid en forklaring opfundet til lejligheden af Rune Engelbreth Larsen.

Vidste besked om nazi-karikaturer

Allerede i august 2009 trak Steffen Nielsen sig som administrator af "Danmarks Løver" med følgende begrundelse:

"Jeg trækker mig som administrator (af "Danmarks Løver", red.), for jeg gider ikke konstant slås i hartkorn med nogle billeder som min medadministrator har lagt ind."

Steffen Nielsens udtalelse viser, at problemet med smædebilleder hos "Danmarks Løver" allerede var præsent i august 2009, og Rune Engelbreth Larsen var også opmærksom på det. For i et svar til blandt andet Steffen Nielsen skriver Rune Engelbreth Larsen:

"...ta' det (de fotomanipulerede billeder, red.) som en oplevelse - bliv inspireret af det, I vil, og lad resten ligge med et skuldertræk."

Og Rune Engelbreth Larsen fortsætter:
"Jeg vil ikke blande mig i, hvem der ligger hvad op hvor herinde..."

Rune Engelbreth Larsens svar viser, at han allerede i august 2009 var opmærksom på brugen af nazi-karikaturer i forbindelse med "Danmarks Løver". Svaret viser også, at den manglende afstandtagen til karikaturerne ikke - som Rune Engelbreth Larsen påstår overfor Berlingske Tidende - skyldes manglende tid, men derimod grunder sig på et bevidst valg.

Afbrød gudstjeneste

Efter flere mediers fokus på sagen har Rune Engelbreth Larsen i en pressemeddelelse valgt at tage afstand fra nazi-karikaturerne hos "Danmarks Løver", og karikaturerne er nu fjernet fra Facebookgruppen, og der er lukket for tilgang af nye billeder.

Rune Engelbreth Larsen har på sin blog hos Politiken i en årrække været en umådelig flittig kritiker af Dansk Folkeparti. Desuden stod Rune Engelbreth Larsen i oktober 2006 bag en politianmeldelse af otte politikere fra Dansk Folkeparti med det formål at hindre de pågældende politikere i at ytre sig frit.

Rune Engelbreth Larsen har også været en vedholdende kritiker af Jyllands-Postens Muhammed-karikaturer. Mens Rune Engelbreth Larsen udviser behørig respekt for islams billedforbud, ligger en tilsvarende respekt ham ikke på sinde, når emnet er religiøse følelser i kristnes favør. I december 1997 afbrød han i ledtog med syv andre en tv-transmitteret julegudstjeneste i Helligåndskirken i Hasle ved Århus.

Hvad mener PEN?

Beretningen om Rune Engelbreth Larsen har i øvrigt en krølle på halen. I marts blev Rune Engelbreth Larsen valgt som suppleant til Dansk PEN's bestyrelse. Den samme forening, der i begyndelsen af 2004, ikke ønskede at have Lars Hedegaard som menigt medlem. Den nuværende formand for Dansk PEN, journalist Anders Jerichow (Politiken), der i 2004 var menigt medlem af PEN's bestyrelse, udtalte dengang, at han ikke ønskede Lars Hedegaard som medlem af foreningen, da han ikke kunne tolerere hadskabende skribenter ("Dansk PEN: Ønske om at PEN står fast", Jyllands-Posten 11. januar 2004).

"Jeg kan ikke se, at der ville være noget tilbage af PEN 's troværdighed (hvis Lars Hedegaard blev medlem af PEN, red.) i kampen mod hate speech, hvis vi havde hadskabende skribenter i vore egne rækker," sagde Anders Jerichow om Lars Hedegaards ønske om optagelse i Dansk PEN tilbage i 2004.

Sappho ville gerne have spurgt Anders Jerichow om, han som formand for Dansk PEN mener, at Rune Engelbreth Larsens aktiviteter i lyset af den seneste sag med nazi-karikaturer rettet mod Dansk Folkeparti falder indenfor eller udenfor Dansk PEN's definition af hate speech.

Anders Jerichow var dog ikke at træffe for en kommentar.  

Læs også Kritiker af Dansk Folkeparti ny i PEN's bestyrelse
Den Rune Engelbrethske Metode

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg