"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Geert Wilders erklæret persona non grata i Storbritannien

10. februar 2009 - Den løbende - af Lars Hedegaard

Vil han blive arresteret i Heathrow?

Her til morgen, tirsdag, meddelte Lord Malcolm Pearson, et medlem af det britiske Overhus, at han havde inviteret det hollandske parlamentsmedlem Geert Wilders til at vise sin film Fitna i et konferencelokale i tilknytning til Overhuset. Fremvisningen skulle finde sted torsdag den 12. februar kl. 16. Planen var, at Wilders skulle tale ved et privat arrangement for medlemmer af det britiske parlament bl.a. for at fortælle om sine bevæggrunde til at lave den omstridte, Koran-kritiske film.

Imidlertid modtog Geert Wilders senere på tirsdagen et brev fra den britiske ambassadør i Holland, hvori det blev meddelt, at Wilders er "persona non grata" – altså uønsket – i Storbritannien, fordi han udgør en fare for den offentlige sikkerhed og den samfundsmæssige harmoni grundet den opstandelse, som hans film har fremkaldt.

Geert Wilders har alligevel til hensigt at tage til Storbritannien. "Lad dem arrestere mig i Heathrow," siger han.

Hvis Wilders formenes adgang, vil det være første gang, Storbritannien afviser en folkevalgt politiker fra et andet EU medlemsland.

Mødet mellem Wilders og de britiske parlamentarikere skulle oprindeligt have fundet sted den 29. januar, men blev udsat, efter at det muslimske overhusmedlem Lord Nazir Ahmed havde truet med at mobilisere 10.000 muslimer for at forhindre mødet. Senere pralede Lord Ahmed i den pakistanske presse med, at det aflyste møde var "en sejr for det muslimske samfund".

I protest besluttede Lord Pearson of Rannoch at geninvitere Wilders. Det planlagte møde torsdag skulle være under forsæde af et andet overhusmedlem, Lady Caroline Cox. Bandt paneldeltagerne ved mødet var også inviteret formanden for Trykkefrihedsselskabet, Lars Hedegaard.

I tirsdagens pressemeddelelse skriver Lord Pearson: "Trods trusler om en demonstration fra et britisk overhusmedlem og muslimske ledere vil mødet finde sted."

Lord Pearson gør opmærksom på, at Geert Wilders har levet under politibeskyttelse 24 timer i døgnet siden 2004, og at han har pådraget sig en mord-fatwa af al-Qaeda efter at have udsendt sin film i marts 2008.

Til Sappho.dk meddeler udenrigsordfører for Dansk Folkeparti Søren Espersen, at den britiske regerings handlemåde bør få konsekvenser.

Han vil nu bede den danske regering om at udtrykke sin protest over for den britiske.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg