"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Galleri trodser Muhammed-frygt

5. august 2009 - Den løbende - af Uwe Max Jensen

Kurt Westergaard debuterer som billedkunstner hos østjysk galleri, der tør, hvor andre tøver

Da Trykkefrihedsselskabet i april ønskede at genoptrykke 1.000 eksemplarer af Kurt Westergaards verdensberømte tegning af religionsstifteren Muhammed med en bombe i turbanen, var resultatet nedslående. Seks danske trykkerier takkede nej tak til opgaven af frygt for repressalier, og Trykkefrihedsselskabet måtte lade tegningen trykke i udlandet.


For farlig for danske trykkerier -
Westergaards berømte tegning

I foråret var Kurt Westergaard inviteret til at udstille på et galleri i Århus-forstaden Højbjerg. Men Westergaards medudstiller - en svensk kunstner - fik kolde fødder ved udsigten til at danne parløb med den nu verdensberømte danske kunstner, og siden trak galleriet helt sin invitation til Kurt Westergaard tilbage.

"Navnet (Kurt Westergaard, red.) har haft sin virkning. Det er deprimerende, at udstillingen i Århus blev aflyst, og at den svenske kunstner trak sig, og det er deprimerende, at danske trykkerier ikke tør trykke en tegning," siger Kurt Westergaard til Sappho.

Men nu lysner det angiveligt for den 74-årige tegner. Et østjysk galleri har besluttet at gå lodret imod den tendens til selvcensur, der har hersket siden offentliggørelsen af Jyllands-Postens Muhammed-tegninger i efteråret 2005. Lørdag 29. august slår Galleri Draupner i Skanderborg dørene op for en stor udstilling med Kurt Westergaard-værker.

Fabulerende akvareller

Udstillingen er Kurt Westergaards egentlige debut som billedkunstner, mens han i flere omgange har udstillet sine bladtegninger. Galleri Draupner præsenterer 36 akvareller i størrelsen A3. De kan erhverves for 2500 kroner stykket.

Kurt Westergaard glæder sig til at vise sine værker.

"Det bliver spændende. Erik Guldager fra Galleri Draupner er den første, der tør udstille mine ting, selvom mine akvareller er fuldstændig upolitiske," fortæller Kurt Westergaard.

Selvom Kurt Westergaards akvareller ifølge tegneren selv er frit fabulerende billeder, der er lavet som rekreation mellem Westergaards bundne opgaver på Jyllands-Posten, er der mindst ét kontroversielt motiv til salg hos Galleri Draupner. Gallerist Erik Guldager sælger nemlig også Trykkefrihedsselskabets genoptryk af Westergaards Muhammed-tegning på udstillingen i det østjyske.

"Det er flot. Erik Guldager er en modig mand, der fortjener ros for sit initiativ," siger Kurt Westergaard, der ser frem til sin debut som billedkunstner i en alder af 74:

"Så kan jeg føle mig ung blandt de unge, men det vigtigste er at få tingene vist."

Ferniseringen får ifølge Galleri Draupner deltagelse af en lang række kulturpersonligheder. Kunstneren Hans Krull bidrager med udstillingens åbningstale.

Kurt Westergaard modtog i 2008 Sappho-prisen for sit stålsatte forsvar af ytringsfriheden, retten til religionskritik og danske frihedsrettigheder.

Du kan læse et kort portræt af Kurt Westergaard her

Du kan bestille et signeret og eksklusivt tryk af Kurt Westergaards Muhammed-tegning her

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg