"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Forfatter: Ytringsfriheden skal tages fra Lars Hedegaard

29. august 2010 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Lysten til at censurere politiske modstandere trives blandt kunstnere. Michael Elmgreen har fået følgeskab af forfatterren Morten Sabroe, der synes man skal tage retten til at ytre sig fra den ”altid PMS-ramte hystade”, Lars Hedegaard.

Tag retten fra ham

Det er ikke kun den succesrige billedkunstner Michael Elmgreen fra kunstnerduoen Elmgreen og Dragset, der slår til lyd for at begrænse ytringsfriheden. I bogen Det er derfor de knepper så meget i dette land...og andre eksistentielle overvejelser (Politikens Forlag), der er en mailkorrespondance mellem filmmanden Jørgen Leth og forfatteren Morten Sabroe, der har en fortid som journalist på Politiken, slår sidstnævnte også til lyd for en begrænsning af ytringsfriheden. I en passus om Trykkefrihedsselskabets formand Lars Hedegaard, der beskrives som ”den altid PMS-ramte hystade”, skriver Morten Sabroe følgende om Hedegaard og dennes adkomst til ytringsfriheden:

”Det er sateme svært at bakke op om den mands ret til at ytre sig. Mellem os (Jørgen Leth og læserne af bogen, red.) mener jeg også man burde tage den ret fra Hedegaard med en henvisning til hans evindelige blødninger.”

I samme ombæring omtales Jyllands-Postens Muhammed-tegninger som ”Flemming Roses provokation”, og tegner Kurt Westergaard får også hårde ord med på vejen:

”Og så blev manden, der er dummere end ti døre tilsammen, Kurt Westergaard, helgenkåret for en fuldstændig amatøragtig tegning, en tegning der var helt uden satirisk raffinement. Den var bare plump, ligesom manden selv.”

Burde bære burka

Morten Sabroe har tidligere som gæst i radioprogrammet Ugerevy på P3 kritiseret Trykkefrihedsselskabet for at være et selskab af ældre mænd og kvinder med et udseende så frastødende, at medlemmerne burde bære burka.

Bogen Det er derfor de knepper så meget i dette land er en til tider slem omgang, da de to skribenter Leth og Sabroe ikke ubetinget matcher hinanden. Mens der er et vist schwung over verdensmanden Jørgen Leths beretninger fra Haiti og New York, er der noget indebrændt og provinsielt over Morten Sabroe, når han blandt andet fortæller om sine skærmydsler med sin hjemmeboende datter og den opofrelse, familielivet kræver af forfatteren.

Helt slemt bliver det, da Morten Sabroe rejser til Thailand og rapporterer fra ferielandet. Her lægger han imellem linjerne op til, at læserne ligefrem skal komplimentere ham, fordi han ikke ligesom sine jævnaldrende landsmænd, som Sabroe i øvrigt fordømmer på det kraftigste, falder for fristelsen til at gå i seng med unge thailandske prostituerede.

Spar Dem selv ulejligheden

Fra Politikens Forlags side er der lagt op til, at det er omgærdet med megen suspense, hvilket land det er, der ifølge forfatterne kneppes så meget i. Sappho's læsere behøver ikke at slæbe sig igennem hele seancen for at få svar på det spørgsmål. Spar Dem selv ulejligheden og læs svaret her: Landet, hvor der kneppes så meget, er Jørgen Leths daværende hjemland Haiti.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg