"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Et år med sappho

13. august 2006 - Artikel - af Helle Merete Brix

Et år med Sappho Både Trykkefrihedsselskabet og tidsskriftet har haft et travlt år med adskillige hjemlige og udenlandske aktiviteter. Giv et bidrag til Sappho eller bliv medlem, så vi kan udrette endnu mere

Sappho, Trykkefrihedsselskabets tidsskrift, har eksisteret i knap et år, idet første nummer gik i luften 1. oktober 2005. Det støttes af Jyllands-Postens Fond og Kulturministeriets Tidsskriftspulje, og da vi har et særdeles beskedent budget, er vi glade for al den støtte, vi kan få. Bidrag kan overføres til bankkonto (Danske Bank) 4310 4310399981.

Sappho har i det forløbne år været citeret i bl.a. Jyllands-Posten, Berlingske Tidende og Weekendavisen og har leveret artikler på engelsk til bl.a. Benador Associates i New York, hvor Brix og Hedegaard også er optaget som de eneste skribenter og foredragsholdere fra Skandinavien, www.benadorassociates.com. Desuden har de franske internet-tidsskrifter www.proche-Orient.info og Electrochoc, der kan læses på www.assoaime.net, bragt artikler af os.

Sappho og Trykkefrihedsselskabet gør sig også på andre måder gældende i udlandet. Den 24. august taler redaktør Helle Merete Brix om islamismen i Europa på Reason Foundations konference i Amsterdam www.reason.org/events/. Reason Foundation er en amerikansk tænketank med base i Californien. Seminaret drejer sig om Europas kamp for frihed. Blandt de øvrige oplægsholdere er Trey Parker og Matt Stone, der står bag den populære og politisk ukorrekte tv-satire South Park, Andrew Sullivan fra Time Magazine, Andrei Illarionov, tidligere økonomisk rådgiver for præsident Putin, Mart Laar, tidligere statsminister i Estland, og den svenske forfatter Johan Nordberg.

Den 5.-7. oktober afholder kommunikationsfakulterne ved det tyrkiske Bacesehir University og det amerikanske Kent State University en fælles konference i Istanbul om temaet "Frihed og fordomme", hvor Lars Hedegaard skal indlede med en såkaldt keynote address.

Det bliver fjerde gang, Sappho og Trykkefrihedsselskabet er repræsenteret på konferencer i udlandet. Lars Hedegaard deltog som eneste danske oplægsholder i den internationale islamkonference i Haag i februar i år. Her talte han, ikke overraskende, om Muhammed-tegningerne. Konferencen var arrangeret af den myrdede politiker Pim Fortuyns Mindefond. Blandt de øvrige oplægsholdere var den amerikanske mellemøstekspert Daniel Pipes og de to fremtrædende islamforskere Bat Ye'or og Ibn Warraq.

I midten af juni talte Lars Hedegaard på det årlige Engelsberg Seminar på Avesta Herregård i Dalarna i Sverige. Blandt de øvrige oplægsholdere var den britiske filosof Roger Scruton, prædikanten Tariq Ramadan, den amerikanske forfatter Paul Berman, Ibn Warraq, Ayaan Hirsi Ali, den engelske forfatter Theodore Dalrymple og den tysk-syriske politolog Bassam Tibi.

Trykkefrihedsselskabets næste arrangement løber af stabelen den 11. november, hvor vi afholder konference på Christiansborg om religion og ytringsfrihed, herunder om vi skal beholde forbudet mod blasfemi. Programmet er endnu ikke helt på plads, så hold øje med hjemmesiden www.trykkefrihed.dk

Trykkefrihedsselskabet blev stiftet i slutningen af 2004, efter at det var blevet klart, at PENs bestyrelse ikke uden videre ville optage Lars Hedegaard som medlem. Årsagen var, at han var medforfatter til bogen ”I krigens hus: Islams kolonisering af Vesten”. Selskabet har arrangeret en række velbesøgte konferencer med deltagere fra ind- og udland, flere gange i samarbejde med Jyllands-Posten. I efteråret 2005 afholdt vi således konferencen ”Islam og ytringsfriheden” med deltagelse af bl.a. den franske mellemøstekspert Elisabeth Schemla, islamforskeren Bat Ye'or og formanden for AIME, en forening for sekulære nordafrikanere i Frankrig, Samia Labidi.

Tidligere i år satte vi spot på ytringsfriheden i Tyrkiet i form af en konference, der havde deltagelse af flere tyrkiske journalister og af islamforskeren Tina Magaard fra Århus Universitet.

Trykkefrihedsselskabets pris, Trykkefrihedsprisen, gik i år til den britiske menneskerettighedsforkæmper Roy Brown og den pakistansk-norske stand-up komiker Shabana Rehman for deres indsats for ytringsfriheden.

Enhver der deler foreningens formål, som er at forsvare ytringsfriheden, uanset hvem der truer den, kan blive medlem. Det nemmeste er at melde sig til fra hjemmesiden www.trykkefrihed.dk. Her kan man også følge med i selskabets aktiviteter.

Ikke-medlemmer er selvfølgelig også meget velkomne ved vores arrangementer.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg