"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

DRs dækning af den demente Joe Bidens ”præsidentvalgkamp” er ikke-eksisterende

14. august 2020 - Artikel - af Aia Fog

Rækken af besynderlige udtalelser, umotiverede vredesudbrud og lige så slemt: episoder, hvor Biden taber tråden og tydeligvis ikke aner, hvor han er eller hvad han skal sige, er kilometerlang. Men hører vi om det i Danmarks Radio? Bliver Demokraternes valg af en måske dement præsidentkandidat og udsigten til, at han måske skal indsættes som USA's næste præsident overhovedet nævnt i den skattefinansierede såkaldte public service station?

Går man ind på www.dr.dk og skriver ”Trump” i søgefeltet, vælter det frem med hits og links til en stribe (stort set alle stærkt kritiske) serier og udsendelser om den amerikanske præsident. Skriver man i stedet ”Joe Biden” i søgefeltet er der kun ret få links – og ret intetsigende links.

Det er yderst påfaldende: selvom der ganske naturligt vil være langt flere udsendelser og ditto dækning af USA's siddende præsident, skulle man forvente, at Danmarks Radio i et amerikansk valgår ville beskæftige sig relativt indgående med Trumps modkandidat, men det er ikke til at opdrive så meget som et lille portræt af Joe Biden.

Det er ellers ikke fordi, der ikke er noget at skrive om: faktisk er der hver eneste dag den ene mere opsigtsvækkende nyhed om Joe Biden og hans såkaldte præsidentkampagne efter den anden – men det er paradoksalt nok netop arten af disse opsigtsvækkende nyheder, der sandsynligvis er selve årsagen til fraværet af DRs Joe Biden-dækning:

Der er nemlig stadigt mere, der tyder på, at Demokraternes 77-årige præsidentkandidat kan være ude i en hastigt accelererende demens og tab af kognitive funktioner, der ikke bare får ham til at sige de frygteligste ting, men som i sagens natur også vil afskære ham fra at kunne bestride præsidentembedet, hvis det er tilfældet:

Selvom hans kampagnestab gør alt, hvad de kan for at skærme Joe Biden fra sig selv og offentligheden, så klinger det efterhånden mere end hult, når de angiver frygten for smitte med corona-virus som årsag til, at Biden næsten udelukkende fører valgkamp fra sin kælder og ikke kan deltage i interviews med kritiske journalister eller debatter med Donald Trump. Kun meget venligtsindede journalister får angiveligt lov til at interviewe Joe Biden – og kun i korte sekvenser – og kun, hvis spørgsmålene er fremsendt på forhånd.

Alligevel går det ofte galt: som da Biden for nylig blev uforholdsmæssig vred, da han blev spurgt, om han ville tage den samme kognitive test som Donald Trump havde taget – og rasende spurgte journalisten, om han selv ville tage en kokain-test inden han skulle gennemføre et interview: ”…are you a junkie?” spurgte Biden den måbende journalist.

Eller da Biden i et andet interview fra sin kælder fik sagt, at latinoer i modsætning til sorte repræsenterede langt større diversitet i deres samfund.

Eller da han sagde, at hvis man overvejede at stemme på Trump, så var man ikke sort.

Eller da han forvekslede sin kone med sin søster.

Eller da han deklamerede, at han til enhver tid ville vælge sandheden frem for fakta

Eller da han nærmest tabte besindelsen over for en ældre vælger og kaldte ham for fed og udfordrede ham til en armbøjningskonkurrence.

Rækken af besynderlige udtalelser, umotiverede vredesudbrud og lige så slemt: episoder, hvor Biden taber tråden og tydeligvis ikke aner, hvor han er eller hvad han skal sige, er kilometerlang. Men hører vi om det i Danmarks Radio? Bliver Demokraternes valg af en måske dement præsidentkandidat og udsigten til, at han måske skal indsættes som USA's næste præsident overhovedet nævnt i den skattefinansierede såkaldte public service station?

Nej. DR har tydeligvis valgt at forbigå elefanten i rummet i dybeste tavshed, sandsynligvis fordi journalisternes had til den siddende præsident er så massivt, at de hellere kaster deres professionalisme og faglige stolthed over bord og bakker en syg og svækket mand op til verdens mest magtfulde embede end at de vil se Trump fortsætte som præsident.

Det er ikke alene dårlig journalistik båret af politiske motiver – det er slet ikke det, danskerne betaler for. Skatteyderne har krav på at få alle relevante nyheder og ditto baggrund om alle vigtige emner. Det får de tydeligvis ikke og det er en skandale. En temmelig stor en af slagsen.