"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

DR manipulerer præsteflugt fra Nordvest

11. november 2009 - Den løbende - af Uwe Max Jensen

Sognepræst Asser Skude har forladt sit hjem i Københavns Nordvest-kvarter. Danmarks Radio sammenkæder præstens beslutning med trusler fra rockere.

"Chikane og trusler fra Hells Angels tvinger sognepræst Asser Skude til at forlade sit sogn i Københavns Nordvest-kvarter."

Sådan stod der på Danmarks Radios hjemmeside (P4 København) i indledningen til en artikel med overskriften "Trusler tvinger præst ud af bolig." Formuleringen, der var forfattet af en journalistpraktikant fra P4 København, som Sappho har været i kontakt med, er nu fjernet og erstattet af følgende ordlyd:

"Chikane og trusler tvinger sognepræst Asser Skude til at forlade sit sogn i Københavns Nordvest-kvarter."

P4 Københavns journalistpraktikant arbejder blandt andet med at skære andre DR-afdelingers artikler til, så de passer til P4 Københavns formater. Artiklen "Trusler tvinger præst ud af bolig", der handler om sognepræst Asser Skude, der er nabo til en Hells Angels-rockerborg og har set sig nødsaget til at flytte fra kvarteret, stammer oprindeligt fra DR Indland og er skrevet af journalisterne Alexandra Strand Holm og Pernille Rølle.

Rocker-associationer

At P4 Københavns journalistpraktikant fik den opfattelse, at Alexandra Strand Holms og Pernille Rølles artikel handler om, at Hells Angels har chikaneret sognepræst Asser Skude fra hus og hjem, kan ikke lægges journalistpraktikanten til last, for DR Indland's artikel insinuerer ved hjælp af, hvad der bedst kan betegnes som associationstricks, temmelig kraftigt, at det er rockere, der står bag chikanen af sognepræst Asser Skude.

I Alexandra Strand Holms og Pernille Rølles artikel er et helt afsnit viet til rockeres og rockersympatisørers trusler rettet mod personer, der er kommet rockere på tværs:

"89 trusler

Kommunikationsrådgiver Kresten Schultz Jørgensen modtog 89 trusler, da han på sin blog skrev, at han ikke ville være medlem af det samme fitnesscenter som rockeren Brian Sandberg.

Og finansmanden Klaus Riskær måtte undskylde til Brian Sandberg. Han blev sat på plads af HA rockeren efter at have kaldt Stein Bagger for ’et patetisk vrag’.

- Jeg har lært at man ikke skal gå og skælde så meget ud på folk. Hvis man gør det, så får man et par på hatten, sagde Klaus Riskjær til Anders Lund Madsen i ’Det Nye Talkshow’ den 30. oktober 2009."

Og da artiklens overskrift bekendtgør, at "trusler tvinger præst ud af bolig", er det nærliggende, som P4 Københavns journalistpraktikant da også gjorde det, at forbinde truslerne mod præst Asser Skude med rockere. Men ifølge sognepræst Asser Skude er virkeligheden en anden.

Tvangsindlagt til konflikt

Til Sappho oplyser Asser Skude, at han ikke er blevet truet af rockere. Sognepræsten beklager derimod, at han som nabo til en Hells Angels-rockerborg, uforvarende er blevet blandet ind i bandekonflikten mellem Hells Angels og støttegruppen AK81 på den ene side og forskellige indvandrerbander på den anden.

"Jeg er som nabo til rockerne blevet inddraget i den konflikt og tvangsindlagt til det her scenarie på godt og ondt," fortæller Asser Skude, der i oktober 2008 fik beskadiget sin bil, da ukendte gerningsmænd fra en bil i høj fart kastede en hjemmelavet bombe mod Hells Angels' klubhus.

Sølvgrå muskelbil

Bomben ramte imidlertid ikke sit mål, men landede i stedet i Asser Skudes præstehave, hvor den eksploderede med et brag. Otte fragmenter fra bomben gik igennem metallet på Asser Skudes Toyota, og bilens bagrude blev smadret, da bomben gik af. Det kostede 20.000 kroner at udbedre skaderne på bilen, men Asser Skude glæder sig over, at det ikke gik endnu værre.

"Jeg havde lige haft besøg af en kammerat, der var gået forbi bilen fem minutter før. Hvis han havde stået der, da bomben gik af, er det ikke til at vide, hvad der var sket," fortæller Asser Skude.

Da bomben var gået af, kiggede Asser Skude ud ad vinduet og så en "sølvgrå muskelbil" køre fra gerningsstedet, men præsten kunne ikke identificere personerne i bilen. Hvis bombeattentatet følger mønstret fra den øvrige bandekonflikt, taler sandsynligheden for, at det er en indvandrerbande, der har smidt bomben mod rockernes klubhus.

Rockere i præstehaven

Asser Skude har ikke haft direkte konflikter med rockerne fra naboejendommen, men han har været generet af deres opførsel ved enkelte lejligheder.

"Rockerne løber igennem min have for at komme væk fra politiet, når politiet stresser dem med ransagninger," forklarer Asser Skude. Desuden har præsten oplevet skyderi mellem to biler ude foran Kapernaum Kirke, hvor han arbejder.

Græsplænen blev dolket

Da Asser Skude i oktober 2008 havde oplevet at få bomben smidt ind i sin have, fortalte han om episoden på tv og opfordrede de ansvarlige politikere til at flytte ind hos sig i præsteboligen i Nordvest, så de kunne opleve bandekonflikten fra første parket. Der var ingen politikere, der tog imod opfordringen, men Asser Skude blev efterfølgende inviteret til møde på Christiansborg med flere partiers retspolitiske ordførere, hvor han fik mulighed for at fortælle om sin oplevelse af at bo i et kvarter, hvor bandekonflikten er præsent.

Det var dog ikke alle, der modtog Asser Skudes offentlige nødråb med begejstring. Kort tid efter Asser Skudes initiativ placerede en person flere skarpslebne knive i græsset foran præstens bolig. Enkelte af knivene var stukket ned i jorden. Hvem, der står bag det makabre anslag mod præstens græsplæne, er aldrig blevet opklaret.

Blandt bomber og skud

"Jeg er flintrende ligeglad med, hvor folk kommer fra, og jeg vil ikke hetze nogen. Hverken rockere eller indvandrere. De skal bare ikke lave ballade der, hvor jeg bor. Jeg gider ikke at være del i den konflikt. Men jeg savner opbakning fra resten af samfundet. Det er en skandale, og det er pinligt, at vi skal bo under de forhold," siger Asser Skude og uddyber:

"Præst betyder hyrde. Så jeg kan ikke bare løbe, når ulven kommer. Men jeg er ikke klædt på til at færdes blandt bomber og skud."


DR's tv-indslag om Asser Skude

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg