"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Det er nu Folkeuniversitetet skal udvise stamina

16. oktober 2022 - Artikel

To undervisere har afbrudt samarbejdet med Folkeuniversitetet i protest mod historikeren Jens Jørgen Nielsen, der er blevet sortlistet af de ukrainske myndigheder for at promovere russisk propaganda. Det må de selv om, men det er nu, Folkeuniversitetet skal træde i karakter, og forsvare Jens Jørgen Nielsens ytringsfrihed.

Rektor for Folkeuniversitetet, Bente Hagelund, har indtil videre afvist at udtale sig i underviser-balladen om, hvorvidt ukrainske myndigheder og deres mere eller mindre tilfældige sortlistning af alle, der er uenige med dem skal bestemme, hvem der underviser og hvad der undervises i på Folkeuniversitetet.

Men rektor bør ikke afvente et bestyrelsesmøde, for hun bør vide, hvad hun skal gøre i denne situation, hvor to undervisere prøver at afpresse Folkeuniversitetet til at skille sig af med historikeren Jens Jørgen Nielsen: 

Hvis Bente Hagelund med rette skal kunne bestride embedet som rektor for Folkeuniversitetet, skal hun i kraft heraf og som varetager af ytrings- og meningsfriheden ile med en erklæring om, at selvfølgelig vil Jens Jørgen Nielsens forelæsninger blive gennemført nu som tidligere. Da der ikke før har været anledning til at kritisere hans forelæsninger, er der således heller ikke formodning for at gøre det nu.
 
Dette gratis råd er hermed givet videre til Bente Hagelund, som bør tage imod det straks