"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Det er en trussel mod demokratiet, når politikere ikke bakker fuldt og helt op om ytringsfriheden

15. april 2019 - Artikel - af Trykkefrihedsselskabet

Pressemeddelelse 15.4.2019 

Det er en trussel mod demokratiet, når politikere ikke bakker fuldt og helt op om ytringsfriheden

Det er velkendt, at Grundlovens værn mod ytringsfriheden alene består i et forbud mod censur, Derfor påhviler der politikerne et særligt ansvar for at stå vagt om det frie ord. 

Trykkefrihedsselskabet finder det beskæmmende, at mange medlemmer af Folketinget, og tilmed statsministeren selv, ikke bakker utvetydigt op om ytrings- og forsamlingsfriheden under og efter gårsdagens voldelige optøjer, der fulgte i kølvandet på Rasmus Paludans afbrudte forsøg på at demonstrere på Nørrebro.  

Ytringsfriheden gælder også for ytringer, der kan virke stødende på andre, men det er et vilkår i et åbent demokrati, at man risikerer at skulle høre udsagn og ytringer, som man ikke bryder sig om.  

Når mange medlemmer af Folketinget har været ude og undsige en politikers grundlovssikrede forsamlingsfrihed med henvisning til de voldelige modreaktioner, så giver de voldsmændene en vetoret over for, hvad og hvor vi som borgere må ytre os i det offentlige rum. Gør man det, har vi ikke bare tabt kampen om ytringsfriheden, vi har tabt fundamentet for vores demokrati.  

”Det er stærkt bekymrende, at både statsministeren og Socialdemokraternes Trine Bramsen, der historisk set repræsenterer de to regeringsbærende partier, ikke utvetydigt vil tage afstand fra de voldelige demonstranter, der har krænket Rasmus Paludans ytrings- og forsamlingsfrihed med vold, og at de i stedet retter kritikken mod Rasmus Paludan for hans hån, spot og latterliggørelse” siger Trykkefrihedsselskabets formand, Aia Fog.  

”Uanset hvad man måtte mene om Rasmus Paludans demonstrationer i ghettoerne er, så er de omfattet af Grundlovens beskyttelse af forsamlingsfriheden, og da han hverken opfordrer til vold eller fremsætter trusler, bør hans ytringer nyde beskyttelse. Derimod illustrerer volden imod både ham og politiet en helt basal modstand mod ytringsfriheden i indvandrerdominerede bydele og dermed et massivt demokratisk underskud i ghetto-Danmark. Det er langt mere alarmerende, end at Rasmus Paludan opfører sit koranafbrændingsshow, og det er de voldelige optøjer, der burde være genstand for politikernes kritik. I stedet optræder politikerne som nyttige idioter for voldsmandens veto” siger Aia Fog. 

For yderligere oplysninger kontakt: 

Aia Fog, formand, tlf.: 28964024 

Torben Mark Pedersen, næstformand, tlf.: 31144210  

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg