"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Derfor blev Vilks smidt ud af kunstudstilling

23. august 2012 - Artikel - af Hans Erling Jensen

Kunst må gerne provokere – men ikke muslimer, siger kunstudstiller. Da det kom frem, at Lars Vilks taler ved den anti-islamiske organisation, SION's møde i New York 11. september, blev han udelukket fra at deltage i en planlagt kunstudstilling. "Jeg vil ikke genere de 200 mennesker her i området, der er muslimer," lyder arrangørens begrundelse.

For et par måneder siden blev den svenske konceptkunstner, Lars Vilks, inviteret til at deltage på en udstilling med det prætentiøse navn ”Ulige og Lige” (Udda & Jämt).

I tirsdags fik Lars Vilks så at vide, at han slet ikke er velkommen.

Hvad er grunden? Henrik Zipsane, der er ansvarlig for kunstgården Jamtli i Østersund, svarer:

"Lars Vilks er blevet inviteret af museet og mig selv," fortæller han. "Men den sidste måned har Vilks været i vælten med en række antimuslimske udtalelser i forbindelse med, at han har indvilget i at stille op til SION’s antimuslimske møde den 11. september i New York. Han har blandt andet sagt, at muslimer ikke passer ind i den moderne verden, og at de der gerne vil modernisere islam ikke er ret mange, og en sådan generalisering er helt forkastelig, set med vore øjne her på Jamtli."

Meldt til politiet

"Jeg har ikke bedt ham om at blive væk, fordi jeg er bange for muslimerne. Der bliver jo ballade, uanset hvad vi gør. I går fik vi faktisk en trusselsmail fra 'Militante Ateister', hvor der står: 'Lad Vilks stille op på museet, ellers vil det gå jer ilde!' Det er politianmeldt. "

Dermed kan man måske sige, at du har valgt side?

"Jeg skal gerne erkende, at jeg har valgt side. Den kunstneriske frihed og ytringsfriheden har jeg det fint med, men det er ikke det samme, som at man behøver at provokere en masse mennesker. Jeg vil ikke krænke eller genere de 200 mennesker, vi har her i området, og som er muslimer. Det er en lille udsat gruppe, som vi skal være gode ved og beskytte. "

Vilks er en tøsedreng

Henrik Zipsane tager let på Lars Vilks' ofte udsatte position.

”Lars Vilks er ude på at promovere sig selv, og han er også en tøsedreng, fordi han altid skal pakkes ind i vat, og på den måde viser, at han ikke selv tør stå for det, han siger.” 

Så du mener, at kunst skal være ufarlig og uskadelig?


"Nej, kunst må da gerne være provokerende, men ikke lige når det gælder muslimer! Og Lars Vilks er som sagt ikke velkommen her. "

Her Lars Vilks egen kommentar til sagen: 

"Alt hvad jeg har sagt er, at islam ikke er blevet moderniseret, og at den del af islam, der vil modernisere, står svagt. Det var et citat fra professor Mohammad Fazlhashemi, der går for at være en af landets ledende eksperter på emnet. Vi får se, om Jamtli også forlanger, at Fazlhashemi skal gøre afbigt."

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg