"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

De hader Leonora

24. august 2009 - Den løbende - af Uwe Max Jensen

Leonora Christina Skov har fået en hadegruppe på Facebook. Gruppens stifter overvejede at sende en lort med posten til den populære forfatter, men da hun allerede har modtaget et brev med præcis det indhold, oprettede han en gruppe for personer, der nærer "et dybt had til Leonora Christina Skov".

Hvor går grænsen mellem frie ytringer og gold chikane? Den unge forfatter og feminist Leonora Christina Skov er blevet centrum i en sag, der sætter det spørgsmål på spidsen.

Leonora Christina Skov er nok mere kendt for sin deltagelse i DR2's underholdningsprogram Smagsdommerne og sin knaldrøde læbestift end sit forfatterskab, der blandt andet rummer titlerne "Rygsvømmeren" og "Champagnepigen". Mens medierne har taget vel imod den unge forfatter, er omkring 50 personer blevet så trætte af Leonora Christina Skov, at de opfordrer hende til at holde kæft. De har meldt sig ind i Facebook-gruppen "Vær nu stille, Leonora". En gruppe "for folk som er trætte af at høre på en heterofobisk, narcissistisk wannabe-intellektuel" og som nærer "et dybt had til Leonora Christina Skov".

Hadegruppens stifter Anders Aktor overvejede først at sende et brev med en lort til Leonora Christina Skov, skriver han på gruppens Facebook-side og uddyber:

"men det viste sig så at der var der allerede en klog mand/kvinde der havde gjort, så at starte en facebookgruppe var det bedste jeg kunne komme på."

Om fremtrædende feminister som Leonora Christina Skov appellerer til et lavere analt instinkt hos deres opponenter skal være usagt, men i hvert fald kan det konstateres, at forfatteren Suzanne Brøgger for år tilbage også fik tilsendt en lort med posten.

Onanerer til Ulysses

Under punktet "Grundlæggende oplysninger", der beskriver baggrunden for "Vær nu stille, Leonora", uddyber Anders Aktor sit had til Leonora Christina Skov:

Hun er ifølge Anders Aktor en banal og fantasiforladt forfatter. Hun er selvfed. Hun optræder i rollen som musikkritiker, selvom hun ikke har kompetencerne til det, og hun kan ikke acceptere, hvis noget ikke centrerer sig om hende selv eller homoseksualitet.

Til sidst opsummerer Anders Aktor på følgende vis:

"Leonora Christina Skov er (en dårlig) forfatter, Mag. Art, kritiker og debattør. Ergo: hun yder ingen nytte for samfundet på nogen mulig måde. (...) Så for i meget korte venninger at forklare hvad denne her gruppe handler om: Leonora Christine Skov hører ikke hjemme i de danske medier."

Afsnittet indeholder også en opfordring af mere personlig karakter:

"- Kære Leonora: Hold op med at fortælle os om, når du onanerer til Ulysses, som du alligevel (ligesom alle andre) ikke forstår. Brug en pixi-bog."

Lyder ikke som mig

Hadegruppen er sandsynligvis oprettet i foråret 2009. 17. august klokken 20.09 kommenterer Leonora Christina Skov hadegruppen i en statusopdatering på Facebook:

"konstaterer forundret, at nogen har oprettet en hadegruppe for mig her på Facebook. Det lyder godt nok ikke ret meget som mig, de skriver om. Er der nogen, der ved, hvor man melder den slags?"

Klokken 20.25 bekendtgør Leonora Christina Skov i statusopdateringens kommentarspor, at hun har anmeldt hadegruppen, og klokken 20.45 skriver litteraten Christian Yde Frostholm, at han har gjort det samme med følgende begrundelse:

"Hadegrupper og homofobi er på intet tidspunkt acceptabelt, uanset medium. Jeg har også anmeldt gruppen til FB og opfordrer andre til også at gøre det."

Fjolserne forsvinder af sig selv

Klokken 21.32 byder lægen Vibeke Manniche "velkommen i klubben!":

"Jeg har adskillige (hadegrupper, red.) - og synes det er en gyselig bagside ved facebook. Det siger dog selvfølgelig mere om de fjolser, som melder sig ind i en sådan gruppe. Jeg er blevet trøstet med, at jeg skulle tage det som et kompliment. Det kan jeg så også se du rådes til. Jeg mener så IKKE det er et kompliment, men fæl chikane.. Føj."

Dagen efter skriver billedkunstneren Frode Steinicke til Leonora Christina Skov:

"Det fortjener du ikke.
Jeg har også adskillige hade blogs mod mig fx på tv2blog. Jeg injurierer det eller gør grin med det. Så forsvinder fjolserne af sig selv."

Trods flere anmeldelser er "Vær nu stille, Leonora" ikke blevet lukket af Facebook. Gruppen har foreløbig 52 medlemmer - hovedsageligt mænd. Til sammenligning har Facebook-gruppen "Gå nu væk Sidney Lee!!!!!", der er vendt mod reality stjernen og wrestleren Sidney Lee 59.144 medlemmer.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg