"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Talent 09: - Danmark er de mange muligheders land

19. august 2009 - Den løbende - af Uwe Max Jensen

Ugandisk-fødte Feridah Rose læser HF om dagen og arbejder som sosu-assistent om natten. Nu tager den 28-årige singlepige en pause fra studierne for at koncentrere sig om sin deltagelse i DR's fredagsshow "Talent 09".

Hver fredag klokken 20 blændes der de kommende uger op for "Talent 09" på Danmarks Radio. Fredagssatsningen er ifølge DR Danmarks største talentjagt, hvor alt fra gøglere og motorcyklister til sangere og dansere konkurrerer om at vinde titlen som "Talent 09".

Fredag i sidste uge havde programmet deltagelse af 28-årige Feridah Rose. Hun er født i en landsby i Uganda, hvor de ikke havde fjernsyn og derfor underholdt sig med at synge og danse. Som 12-årig kom hun sammen med sin mor til Danmark via familie-sammenføring, efter at hendes far i forvejen havde opnået politisk asyl. Siden har Feridah Rose fået tre søstre, der alle er født i Danmark.

Feridah Rose er single og bor alene i sin lejlighed på Amager. Hun sang i fredagens udgave af "Talent 09" soulsangerinden Alicia Keys' nummer If I ain't Got you. Det blev så vel modtaget af talentshowets dommere, skuespiller Hella Joof, pianist Nikolaj Koppel og rapperen Jokeren, at Feridah Rose gik videre til næste runde, og ifølge Ekstra Bladets oplysninger slipper hun også igennem til de direkte finale-shows, der sendes live fra DR Byen.

Tvivlede på talent

Feridah Rose har tidligere forsøgt sig som sangerinde i "Stjerne for en Aften" og "X Factor". Dog uden held. Men tredje gang blev lykkens gang for Feridah Rose, der var begyndt at tvivle på sit sangtalent:

"Jeg besluttede at give det en sidste chance for at finde ud af, om det bare er mig, der bilder mig ind, at jeg godt kan synge. Hvis det ikke gik, så måtte musikken være på hobby-plan fremover. Men det gik jo heldigvis rigtig godt, og jeg er begyndt at få troen tilbage på, at det kan lykkes," udtaler Feridah Rose til Ekstra Bladet.

Dejligt i Danmark

Feridah Rose går på HF om dagen. Om natten arbejder hun som sosu-assistent på Amager Sygehus. HF-studierne er lagt på hylden, mens Feridah Rose deltager i "Talent 09", men genoptages, når programrækken er slut. Studenterhuen skal være et springbræt til universitetet.

"Jeg vil gerne noget med mit liv, og selv om jeg er glad for min sosu-uddannelse, så vil jeg noget andet end bare pleje syge mennesker. Det handler om at bidrage til samfundet, om det så er gennem musik, jura eller noget helt tredje. Jeg skammer mig faktisk over, hvordan nogle udlændinge i Danmark opfører sig. Det kan gå ud over os alle, selv om jeg personligt nu ikke har mærket nogen form for racisme," forklarer Feridah Rose til Ekstra Bladet og uddyber:

"Generelt synes jeg, at alle burde være taknemmelige over at være i Danmark og bidrage med noget positivt til samfundet i stedet for at bare at sidde passivt og modtage. Men selvfølgelig er det ikke alle udlændinge, der opfører sig sådan, så jeg skal passe på, hvad jeg siger. Men der er så dejligt i Danmark, så hvis man fokuserer på noget, der er vigtigt, frem for at lave ballade, så er det de mange muligheders land."

Formand for FUN

Ifølge Kristeligt Dagblad var Feridah Rose i 2007 formand for Foreningen af Unge Nydanskere (FUN). Foreningen blev som den første etniske forening medlem af Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

I et interview med Kristeligt Dagblad understreger Feridah Rose vigtigheden af, at etniske minoriteter engagerer sig i frivilligt arbejde, og at foreningerne åbner sig mod det omgivende samfund:

"Men indvandrer-foreninger skal også åbne sig mere ud mod samfundet i stedet for kun at henvende sig til sine egne. Det bliver bedre, men vi skal stadig arbejde på at åbne os for hinanden. Jeg oplever nemlig, at etniske danskere er begyndt at åbne mere op og gerne vil arbejde med integration. Danskerne vil gerne lære om, hvor etniske minoriteter kommer fra, og hvorfor vi tænker og handler som vi gør. Hvorfor spiser muslimer ikke svinekød og går med tørklæde? Danskerne vil gerne samarbejde om integration, og det er positivt, for det skal være gensidigt, hvis det skal lykkes. Det nytter ikke, at indvandrere gør nok så meget arbejde, men at de så ikke bliver bakket op af samfundet til at blive integreret."


Kilder: Ekstra Bladet (15.08.2009): "Afrikansk sjæl: Tredje gang var lykkens gang"

Politiken (14.08.2009): "På besøg i følelsernes klipperum"

Kristeligt Dagblad (14.12.2007): "Indvandrere organiserer sig"

Du kan se Feridah Rose synge If I ain't Got you her

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg