"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Kurt Westergaard og billedkunstneres ytringsfrihed

23. november 2015 - Artikel - af Uwe Max Jensen

'Gemmeleg', Uwe Max Jensen. Censureret.

Der er mange, der vil ytringsfriheden til livs. Nu melder en mand, der hidtil har stået som et ikon for ytringsfriheden, sig blandt de, der ønsker ytringsfriheden begrænset. 

Der er mange, der vil ytringsfriheden til livs. Fra blodtørstige islamister til forsvarsadvokat Thorkild Høyer, der forsøgte at knægte Trykkefrihedsselskabets tidligere formand Lars Hedegaards ret til at nævne navnet - Basil Hassan - på sin attentatmand.

Nu melder en mand, der hidtil har stået som et ikon for ytringsfriheden, sig blandt de, der ønsker ytringsfriheden begrænset. Muhammed-tegneren Kurt Westergaard truer sammen med pressefotograf Michael Drost-Hansen i et brev fra Dansk Journalistforbund undertegnede til at fjerne et fotografi af mit maleri Gemmeleg fra internettet.

Brevet, der er forfattet af faglig assistent i Dansk Journalistforbund - Mette Jørgensen, lyder i sin helhed:

"På vegne af medlemmerne af DJ (Dansk Journalistforbund, red.), Michael Drost-Hansen og Kurt Westergaard skal jeg hermed rette henvendelse vedrørende dit billede (maleri, red.) "Gemmeleg".

Det er angivet i forbindelse med dit billede, at det er en "Parafrase over pressefoto taget af fotograf Michael Drost-Hansen / Jyllands-Posten"

Derudover er tillige i dit billede gengivet Kurt Westergaards tegning "Muhammed med bombe i turbanen" (en af Jyllands-Postens 12 Muhammed-tegninger fra 2005, red.).

Dit billede består således af en bearbejdning af de to værker, hvilket hverken Michael Drost-Hansen eller Kurt Westergaard har givet tilladelse til.

Billedet krænker således deres rettigheder, jf. ophavsretslovens paragraf 2, idet det tillige er en overvejelse, hvorvidt der også sker en krænkelse af deres rettigheder, jf. ophavsretslovens paragraf 3, stk. 2.

Endvidere har forbundet noteret sig, at Kurt Westergaards tegning "Muhammed med bombe i turbanen" er gengivet andre steder på din hjemmeside uden tilladelse.

Jeg skal derfor anmode om, at billederne fjernes fra de steder, som du har rådighed over omgående.

Såfremt billedet "Gemmeleg" samt gengivelser af Kurt Westergaards tegning "Muhammed med bombe i turbanen" fjernes med det samme - og senest 10 dage fra dato (20. november 2015, red.) - da vil Michael Drost-Hansen og Kurt Westergaard være indstillede på, at sagen afsluttes uden yderligere.

Hvis ikke billederne fjernes forbeholder de sig at fremsætte krav om henholdsvis vederlag og godtgørelse, jf. ophavsretslovens paragraf 83."

*

Mit maleri Gemmeleg, som er gengivet på min blog Ballet Magnifique, er en parafrase over fotograf Michael Drost-Hansens kitschede fotografi af en syrisk migrantpige, der leger med en dansk politibetjent på motorvejen.

Et fotografi, der gik verden rundt, men næppe kan siges at være en særlig præcis gengivelse af migrantstrømmen, der mestendels udgøres af yngre, enlige mænd. Derfor har jeg i mit maleri udskiftet den lille pige med en terrorist med bombe i turbanen. Et syn som betjenten på mit maleri lukker øjnene for.

Dette element kan give mindelser om Kurt Westergaards tegning, men da Westergaard har tegnet Muhammed, mens jeg har malet en terrorist, er der næppe grobund for at hævde, at Kurt Westergaards ophavsret er blevet krænket.

Jeg finder det både bizart og skuffende, at Kurt Westergaard deltager i et forsøg på at begrænse en billedkunstners ytringsfrihed. 

Jeg ser i øvrigt frem til en eventuel retssag med den allerstørste sindsro.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg