"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Biografballade efter ramadan-afslutning

22. september 2009 - Den løbende - af Uwe Max Jensen

Afslutningen på den islamiske fastemåned førte igen i år til ballade i Palads Biografen i København

"Op mod 100 unge, der fejrede afslutningen på ramadanen raserede søndag aften en af Palads Biografens sale i København."

Ovenstående kunne i går læses på Politikens hjemmeside under overskriften "Unge raserer biograf"

Af Politikens artikel fremgår det endvidere, at "de unge blev bortvist fra biografen, men nåede dog at få refunderet deres biografbilletter, oplyser Københavns Politis centrale vagtleder."

Knivstikkeri som afslutning på ramadan

I 2004 mundede afslutningen på ramadanen ud i et knivstikkeri i Palads Biografen, da unge med indvandrerbaggrund kom i klammeri og brugte kniv i forbindelse med en uoverensstemmelse. Om knivstikkeriet i biografen udtalte administrerende direktør John A. Tønnes fra Nordisk Films Biografer følgende til Nordisk Films Nyhedsbrev (16/11 2004):

"Slutningen på ramadanen er jo ligesom vores nytårsaften, og det kan traditionelt godt give problemer. Så vi opnormerede personalet. Men vi har aldrig haft sager med knivstikkeri eller skydevåben i de syv år, jeg har været her."

I nyhedsbrevet afviser John A. Tønnes i øvrigt at "sætte hårdere ind overfor indvandrermiljøerne, hvorfra de involverede voldsmænd stammer. I stedet tror han (John A. Tønnes, red.) på kurser i konflikthåndtering til de ansatte" og "mere dialog med indvandrermiljøet".

Den bedst mulige oplevelse

Sappho har talt med administrerende direktør John A. Tønnes fra Nordisk Films Biografer, og han oplyser, at han ikke kan genkende forløbet, der er beskrevet i Politiken. John A. Tønnes henviser i stedet til en ny artikel, som, biografdirektøren mener, er den korrekte udlægning af søndagens begivenheder

Af denne artikel fremgår det, at en mindre gruppe på cika 20 unge, der dels havde snydt sig ind og dels havde sat sig på nogen andres pladser, ikke ville forlade biografen, hvorefter politiet blev tilkaldt. Ifølge John A. Tønnes var "det vildeste, der skete, at to unge sparkede til et par skraldespande på vej ud."

Fred og ro i Palads Biografen?

"Vi oplever fra tid til anden, at alle typer af unge mennesker kan finde på at optræde truende overfor vores personale, og episoden søndag var ikke noget voldsomt usædvanligt. Vi er vant til at håndtere den slags episoder, så vi kan sikre de resterende gæster den bedst mulige oplevelse," siger John A. Tønnes til Sappho.

Irriteret Bibliopat

Politikens blogger "Bibliopaten" (journalist og vært på Deadline 2. sektion Jes Stein Pedersen, red.) har tidligere beskrevet en tur i Palads Biografen på følgende måde:

"Aftenens største oplevelse var dog ikke det, der skete på lærredet (Jes Stein Pedersen er i biografen for at se filmen "Rejsen til Saturn", red.), men den lettere anspændte stemning, som herskede i biografen, fordi 10 unge fyre med en anden etnisk baggrund og stor lyst til at være i centrum, havde sat sig oppe på række nummer fem i den store sal.

Mellem de unge 2.g´ere og resten af publikummet i Palads var 8-9 tomme rækker. Det var som om en usynlig instruktør med sans for, hvad der er på spil i nutidens Danmark, havde iscenesat det hele: Bagerst sad alle gammeldanskerne og grinede, forrest sad de unge nydanskere og gjorde, hvad de kunne for at henlede opmærksomheden på sig selv. De hætteklædte skikkelser røg, talte højlydt i mobiltelefon, lod skingre ringetoner dundre i gennem biografens halvmørke. Anstrengelserne bar frugt, en del af publikum fik publikum på. Det var meget irriterende."

Hele indlægger kan læses her

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg