"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Berlingskes nye bundskraber

31. januar 2010 - Artikel - af Lars Hedegaard

Lars Hedegaard

I slutningen af en artikel i dagens Berlingske Tidende (31.1.) – samme dag som avisen bringer min kronik om min tale i Bruxelles – skriver Christian Brøndum:

“Lars Hedegaard skriver i et indlæg i Berlingske Tidende i dag, at »hvis staten svigter eller mangler kræfter til at forsvare friheden (mod muslimsk undertrykkelse, red.), må civilsamfundet træde til.

Berlingske Tidende ville gerne have spurgt Lars Hedegaard, om der ligger en opfordring til at bruge voldelig modstand mod »islamisering«, men Lars Hedegaard ønskede ikke at svare på henvendelser.”

Kendsgerningen er, at Brøndum ringede midt i en telefonsamtale, så jeg bad ham ringe tilbage om ti minutter. Det gjorde han ikke. Derefter ringede jeg to gange til Berlingske Tidende for at snakke med ham, men fik at vide, at han ikke var at finde på redaktionen. Jeg var hjemme hele dagen.

Det er en infam beskyldning, at min opfordring til civilsamfundet om at træde i karakter, hvis staten ikke vil eller magter det, skulle indebære en opfordring til vold.

De sidste to hundrede års Danmarks-historie kan nemt tolkes som én lang beretning om et civilsamfund, der har skabt sine egne institutioner, når grupper af borgere ikke mente, at det officielle Danmark varetog deres interesser: Tænk på højskolebevægelsen (bøndernes og arbejdernes), brugsforeningsbevægelsen, andelsbevægelsen, arbejderkooperationen, frimenighederne, partimedierne eller arbejderorganisationer som "Røde hjælp". Det var hvad jeg ville have sagt til Brøndum, hvis han ellers havde været interesseret.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg