"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Ballade i Wilders' parti

24. november 2010 - Artikel - af Katrine Winkel Holm

Der er en god grund til, at Geert Wilders – lederen af det hollandske Frihedsparti (PVV) har måttet melde afbud til Trykkefrihedsselskabets konference i Landstingssalen på lørdag.

Ballade i parlamentsgruppen

Ifølge det hollandske dagblad De Volkskrant er der nemlig ballade i partiets parlamentsgruppe – åbenbart så alvorlig, at regeringskoalitionens ledere mandag skal mødes med Geert Wilders for at finde ud af, hvor alvorlige PVV's problemer er.

Den direkte anledning til regeringens nervøsitet er naturligvis, at PVV udgør regeringens parlamentariske grundlag.

Selv om en gruppe af PVV's ledere havde ført samtaler med samtlige af partiets parlamentskandidater for at vurdere deres egnethed, er det kommet frem, at flere af de valgte er belastet af kriminelle beskyldninger. Parlamentsmedlem James Sharpe har således måttet opgive sit sæde på grund af anklager om tvivlsomme forretningsmetoder. Ifølge hollandsk presse ligger den hollandske anklageyndighed også inde med videooptagelser, der viser parlamentsmedlemmet Marcial Hernandez i værtshusslagsmål.

Det har fået statsminister Mark Rutte til at spørge, om PVV har flere lig i lasten.

Mellemkrigstid

Hertil kommer, at nogle af PVV's ledere har kritiseret Geert Wilders for at være for egenrådig og forlange mere demokrati i partiet.

Sapphos korrespondent i Holland, Arthur Legger, vurderer imidlertid, at disse og andre problemer vil kunne løses, uden at regeringen bliver nødt til at udskrive nyvalg.

Legger betegner den nuværende situation som en "mellemkrigstid", der vil vare indtil februar, hvor retssagen mod Wilders begynder forfra med nye dommere.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg