"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Attentatmænd anker dom

7. august 2010 - Artikel - af Uwe Max Jensen

To brødre, der i midten af juli blev dømt for brandattentatet mod kunstneren Lars Vilks, har anket deres domme med påstand om frifindelse. Lars Vilks mener, at brødrene slap billigt i første omgang.

I midten af juli blev det svensk-albanske brødrepar Mentor og Mensur Alija idømt henholdsvis to og tre års fængsel for et forsøg på mordbrand rettet mod kunstneren Lars Vilks. Helsingborgs tingsrätt fandt det bevist, at det var brødrene Alija, der natten til 15. maj havde smadret en rude og hældt benzin ind i Lars Vilks' hus i Skåne og herefter stukket ild på huset (http://www.sappho.dk/brandattentat-mod-lars-vilks.htm).

Brødrene Alijas intention var med stor sandsynlighed at slå Lars Vilks ihjel. Men sådan gik det ikke. En perlerække af tilfældigheder forpurrede deres planer.

Først forsøgte Mentor og Mensur Alija at sætte ild til de plader, som Lars Vilks' hus er beklædt med. Men pladerne er lavet af nordjysk eternit, som ikke brænder. Herefter knuste brødrene et vindue, sprøjtede benzin gennem hullet og fik på den måde sat ild på et gardin i køkkenet. Ilden svedede et skab og loftet i køkkenet, men det brændende gardin faldt til sidst ned i køkkenets stålvask, og ilden gik ud af sig selv.

Værre gik det for Mensur Alija (http://www.sappho.dk/sigtet-for-vilks-attentat-er-ven-med-islamisk-hadpradikant.htm), der blev svært forbrændt i forsøget på at brænde kunstneren inde. Noget, der i sidste ende var medvirkende til sagens hurtige opklaring, da Mensur Alija var nødsaget til at opsøge et hospital for at få behandling for sine brandskader.

Lars Vilks var i øvrigt slet ikke hjemme, da brødrene lagde vejen forbi. Han overnattede hos en veninde. At brødrene havde tiltænkt ham en grum skæbne, kan der næppe herske tvivl om. Brødrene var bevæbnet med knive, som de i panik kastede fra sig, da de flygtede fra gerningsstedet. Dette indikerer, at brødrene har været opsat på at stikke Lars Vilks ned, hvis kunstneren havde reddet sig ud af sit brændende hus.

Milde domme

Ankesagen kommer efter planen for retten i Malmö i september (http://kvp.expressen.se/nyheter/1.2086934/dom-for-brand-hos-vilks-overklagas). Lars Vilks har været bekendt med ankesagen et stykke tid.

”Det var forventet, at de ankede sagen. Jeg kan godt forstå dem. Ved en ny retssag kan de jo få en dommer, der giver dem en mildere dom, og de vil selvklart drive det, så langt de kan. Det bliver interessant at se om, en anden dommer kan nå frem til en anden afgørelse. Men det virker udsigtsløst i forhold til de beviser, der er imod dem,” siger Lars Vilks til Sappho.

Lars Vilks mener, at brødrene slap billigt ved deres første møde med det svenske retssystem.

”De fik ikke en særlig streng straf i forhold til, hvad de har gjort. To og tre års fængsel er ganske billigt sluppet. Især når man tænker på, at de kommer ud af fængslet, når cirka halvdelen af straffen er udstået,” siger Lars Vilks.

Nyt hacker-anslag

Brødrene Alija er ikke de eneste, der vil sætte en stopper for Lars Vilks. Siden Lars Vilks midt i maj blev overfaldet af islamister i forbindelse med en forelæsning om kunst og ytringsfrihed på Uppsala Universitet (http://kvp.expressen.se/nyheter/1.2086934/dom-for-brand-hos-vilks-overklagas), er Lars Vilks' hjemmeside Vilks.net igen og igen blev hacket. I skrivende stund har siden været nede i flere dage.

”Der er tale om kompliceret hacking. Web-masteren arbejder på at udbedre problemet, men vi forstår ikke, hvordan hackeren kan komme ind igen og igen. Måske er der tale om et inside-job, hvor en person med adgang til sidens web-hotel er indblandet,” fortæller Lars Vilks.

I slutningen af juni blev kunstneren udsat for endnu et brandattentat, da et otte meter højt tårn, som kunstneren havde skabt til en land art-festival i den finske by Ii, blev forsøgt brændt ned (http://www.sappho.dk/nyt-brandattentat-mod-lars-vilks.htm).

Til gengæld kunne kunstneren 31. juli glæde sig over en velbesøgt fejring af monumentalskulpturen Nimis, som Lars Vilks påbegyndte arbejdet på for netop 30 år siden (http://www.sappho.dk/vilks-skulptur-fejrer-jubilaum.htm). I vanlig Vilks-stil forløb dagen dog ikke uden dramatik, da en 12-årig dreng, der deltog i fejringen af skulpturen sammen med sin familie, forsvandt under festlighederne. Politiet nåede at indsætte en helikopter, inden drengen blev fundet i den nærliggende by Mölle. Han var faret vild i det uvejsomme område omkring skulpturen.

Du kan støtte Lars Vilks her: http://www.trykkefrihed.dk/kob-lars-vilks-verdensberomte-tegning.htm

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg