"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Anklager kræver svensk gadekunstner mentalundersøgt

4. april 2014 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Den svenske anklager i Dan Park-sagen går i totalitarismens fodspor og anklager Dan Park for at være  psykisk syg, fordi han trods en tidligere dom for hetz mod folkegruppe fortsætter med at lave sin kontroversielle kunst.

Der er endnu ikke faldet dom i den verserende retssag (http://www.trykkefrihed.dk/svensk-kunstner-fangslet.htm) mod den svenske gadekunstner Dan Park, der står tiltalt for tre tilfælde af hetz mod folkegruppe (en svensk paragraf, der svarer til den danske racismeparagraf) og et tilfælde af injurier.
 
I forbindelse med retssagen har anklager Magnus Pettersson fra Malmø desuden krævet, at Dan Park bliver underkastet en såkaldt paragraf 7 undersøgelse - en mentalundersøgelse. 

Anklager Magnus Pettersson mener, at Dan Park må være psykisk syg, når Dan Park trods en tidligere dom for hetz mod folkegruppe fortsætter med at lave sin kontroversielle kunst.
 
Dan Parks forsvarer har afvist kravet om en mentalundersøgelse, men det er endnu uvist om, retten eventuelt tvinger en mentalundersøgelse af Dan Park igennem. 

I Nazi-Tyskland betegnede regimet en lang række billedkunstnere som degenererede og psykisk syge på grund af deres kunstneriske udtryk, der ikke faldt i regimets smag. Deres kunst blev vist frem til spot og spe for den tyske befolkning på udstillingen Entartete Kunst, der turnerede mellem flere store byer.

Ved åbningen af Entartete Kunst i München i 1937 sagde Adolf Hitler:

"Kunst, der ikke hviler på en frydefyld, hjertelig bekræftelse af de brede og sunde folkemasser, men som styres af bittesmå kliker, der skiftevis har personlige interesser og er blaserte, er utålelig. Den prøver at forvirre folkets sunde instinkt i stedet for at bekræfte det med glæde."  
 
 
 

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg