"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Angående BT's artikel om TFS og folkemødet

15. juli 2014 - Artikel - af Bestyrelsen

BTs netavis bringer i dag en artikel, der omhandler et feriebillede taget af Trykkefrihedsselskabets bestyrelse på Bornholm i forbindelse med folkemødet. Trykkefrihedsselskabet bringer her den rette sammenhæng.

Selvom det burde være selvindlysende, at hverken formandskab, bestyrelse eller Trykkefrihedsselskabet i øvrigt overhovedet kunne drømme om at fraternisere med totalitære grupperinger som f.eks. nazister - så ser vi os ikke desto mindre kaldet til at forklare den rette sammenhæng i forbindelse med de billeder, der for tiden florerer på bl.a. BTs netavis og de sociale medier, hvor medlemmer af selskabets bestyrelse ses i selskab med en formodet nynazist i forbindelse med Folkemødet på  Bornholm i år.  Baggrunden for billederne er som følger:

Trykkefrihedsselskabet (TFS) havde inviteret Morten Storm til at tale ved TFS´ arrangement på Folkemødet på Bornholm.  I den forbindelse fik vores sekretær en henvendelse fra en person, der kaldte sig Andre, som hun troede var Morten Storms ven og livvagt. TFS har nemlig tidligere lavet et arrangement med Storm, hvor han havde en ven med som personlig livvagt (og vi kendte ikke livvagtens navn). Da Morten Storm står højt på Al Qaedas mordlister, ville vi naturligvis ikke sige nej til, at hans livvagt kunne komme med. 

Vi inviterede derfor Andre til at komme med til Bornholm sammen med Morten Storm i den tro, at han var Morten Storms ven og bodyguard. Det viste sig imidlertid at være en misforståelse: Andre var ikke bodyguard for Morten Storm - han var end ikke personlig ven med Morten Storm, men ville blot gerne møde Morten Storm, hvilket var den egentlige baggrund for hans henvendelse. Det fandt vi imidlertid først ud af, da de begge var ankommet til Bornholm.

 Andres tilstedeværelse byggede altså på en misforståelse, og vi kendte intet til hverken Andre eller hans fortid, da vi mødte ham.

Det var først om aftenen efter debatarrangementet, at han fortalte om sin kriminelle fortid med fængselsophold i størstedelen af sit voksne liv, bl.a. for vold og våbenhandel. Han fortalte også, at han tidligere havde været med til at stifte Danish Defence League og været tilknyttet forskellige, for os ukendte, nationalistiske grupper, som han også fortalte, at han havde forladt igen. Vi talte om mange ting,  også om islam og indvandring, men på intet tidspunkt gav Andre udtryk for racistiske holdninger, og han tog direkte afstand fra nazister. I øvrigt talte han pænt, var velformuleret og virkede intelligent. Andre var flink og venlig, og der var intet ved Andres person, der fik os til at to, at han skulle have nogen forbindelser til nazister eller nazistiske grupper. Det er således helt nye oplysninger for os. Morten Storm og Andre overnattede en enkelt nat i et telt i haven til det sommerhus, hvor vi andre boede.

TFS er et selskab, der har til formål at kæmpe for det frie ord som den primære forudsætning for et demokratisk samfund. Det følger således af forholdets natur, at vi ubetinget tager afstand fra enhver form for nynazisme og racisme, ligesom vi tager afstand fra alle andre totalitære ideologier. 

Det var en misforståelse, at Andre blev inviteret, vi troede han var en anden person, vi anede intet om hans fortid eller holdninger, og han sagde intet, der kunne få nogen af os til at tro, at han skulle have eller have haft nazisympatier eller forbindelser til nogen nazistiske eller racistiske grupper.

I retrospekt skulle vi have tjekket Andrés baggrund. Havde vi gjort det, var han naturligvis ikke blevet inviteret - det siger sig selv. Det siger også sig selv, at den fejltagelse hverken gør Trykkefrihedsselskabet eller selskabets bestyrelse til nogen, der sætter pris på at "hygge sig med militante nazisympatisører".

 

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg