"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Afghansk flygtning afgjorde pokalfinalen

28. maj 2009 - Den løbende - af Uwe Max Jensen

Nadia Nadim kom til Danmark for otte år siden. Kristi himmelfartsdag gjorden hun Skovbakken til dansk pokalmester i kvindefodbold

Det er gået stærkt for 21-årige Nadia Nadim. For otte år siden flygtede hun sammen med sin mor og fire søstre fra det krigsplagede Afghanistan. I dag er hun en af de bærende kræfter hos århusianske IK Skovbakken og topscorer i 3F Ligaen (kvindernes svar på mændenes Superliga, red.).

Nadia Nadim nåede et foreløbigt højdepunkt i sin karriere, da hun som den angiveligt første spiller med indvandrerbaggrund debuterede på det danske kvindelandshold i fodbold 4. marts 2009 under en turnering i Portugal. Kristi himmelfartsdag tegnede hun sig for et nyt højdepunkt, da hun sikrede Skovbakken pokaltitlen.

Smed trøjen efter scoring

I Parken i København mødte Skovbakken favoritterne fra Fortuna Hjørring, men nordjyderne måtte se sig besejret med 4-3 efter straffesparkskonkurrence. Nadia Nadim havde allerede i den ordinære kamp bragt Skovbakken foran 1-0, men da Fortuna Hjørrings Lise Munk udlignede kort før tid, måtte holdene ud i forlænget spilletid og straffesparkskonkurrence.

Straffesparkskonkurrencen blev et nervepirrende drama, der blev endeligt afgjort, da Nadia Nadim med konkurrencens sidste skud udplacerede Fortunas målkvinde og scorede til slutresultatet 4-3 til Skovbakken. Efter scoringen smed Nadim Nadia sin gule spillertrøje – hun havde dog en sort bluse og sports-BH på indenunder – og løb jublende ud mod sine holdkammerater, der glædede sig over Århus-klubbens første pokal.

Henrettet af taleban

Alt i Nadia Nadims liv har ellers ikke været medgang og succes. Hun har en barsk forhistorie bag sig.

Som barn boede hun med sin familie i et af Kabuls finere kvarterer, hvor de fem søstre spillede fodbold i haven. Faren var general i Afghanistans hær, men da taleban-bevægelsen kom til magten, blev han anholdt mistænkt for spionage. Faren blev senere henrettet af taleban.

Herefter besluttede Nadia Nadims mor, at der ikke længere var grund til at blive i det uroplagede land, og i 2000 flygtede familien. Målet var England, men familien endte i Danmark. I første omgang flyttede de fem piger og deres mor ind på Sandholmlejren, mens de ventede på, at deres asylsag blev behandlet af de danske myndigheder. Senere flyttede de til et asylcenter i Nordjylland.

Den fedeste tid

Opholdet på det nordjyske asylcenter husker Nadia Nadim som en positiv oplevelse med mange legekammerater.

”Det var den fedeste tid,” har hun udtalt til JP Århus om perioden.

På asylcentret gik børnene i skole fra ni til et, herefter kunne de lave, hvad de havde lyst til. Nadia Nadim brugte en stor del af sin fritid på at spille fodbold.

”Vi spillede fodbold, fodbold og fodbold,” husker Nadia Nadim (JP Århus).

Da familien Nadim opnåede opholdstilladelse, flyttede familien til Skørping, hvor Nadia Nadim begyndte at spille fodbold i den lokale klub.

Siden flyttede familien til Århus og efter et ophold hos Team Viborg, repræsenterer Nadia Nadim i dag IK Skovbakken, men Skovbakkens træner Jakob Michelsen tror ikke, at det dansk-afghanske fodboldeventyr ender her.

”Vi har en del unge talenter, som mange er interesserede i, og Nadia er ét af dem. Hun kan godt komme til udlandet, og hun har helt sikkert en stor fremtid inden for landsholdsfodbold,” har Jakob Michelsen vurderet overfor JP Århus.

En del af Danmark

Nadia Nadim er i dag dansk statsborger, men i familien Nadims hjem i Århus-bydelen Rosenhøj taler man stadig farsi for ikke at glemme sproget. Alligevel føler Nadia Nadim sig dansk, selvom hun har svært ved at sætte ord på, hvad det egentlig vil sige at være dansker.

”Men jeg føler mig som en del af det,” har Nadia Nadim forklaret til JP Århus.

Det danske kvindelandshold i fodbold deltager i august i EM. Om Nadia Nadim er med i truppen til EM vides ikke i skrivende stund.

Kilder: JP Århus og Wikipedia.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg