"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Vilks-skulptur fejrer jubilæum

30. juli 2010 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Det er i dag 30 år siden, at kunstneren Lars Vilks påbegyndte arbejdet på sin monumentalskulptur Nimis, som gjorde ham berømt og berygtet længe før hans Rondellhund.

Før Muhammed var Nimis.

Den svenske kunstner Lars Vilks er blevet herostratisk berømt og berygtet, siden han i 2007 tegnede Muhammed som en rundkørselhund. Men det er ikke tegninger af mellemøstlige religionsstiftere, der er Lars Vilks' egentlige hovedværk. Kronen på Lars Vilks' kunstneriske virke kan med stor ret siges at være skulpturen Nimis. En skulptur som Lars Vilks begyndte at arbejde på for 30 år siden.

Nimis (latin for "for meget") ligger på kysten i Kullaberg Naturreservat i Skåne et par kilometer nordvest for fiskerlejet Arild og er bygget af drivtømmer, som Lars Vilks har hamret sammen til en vildtvoksende struktur, som besøgende kan gå på og klatre i. Skulpturen var oprindeligt tænkt som et beskedent monument over, at Lars Vilks ved en episode i 1978 havde undgået druknedøden. I dag er skulpturen 150 meter lang og rager nogen steder 15 meter i vejret.

De første år foregik Lars Vilks' arbejde på Nimis, der ligger på en svært tilgængelig lokalitet på kysten, i ubemærkethed. Men i 1982 fik den svenske stat øjnene op for Nimis og krævede skulpturen fjernet. Det ønske havde Lars Vilks ikke til sinds at efterkomme, og han fortsatte ufortrødent sit arbejde på skulpturen, mens staten på sin side fastholdt, at Nimis skulle væk. Sagen endte i retten, og selvom det en overgang så ud til, at skulpturen skulle fjernes, blev beslutningen aldrig effektueret. Som et modtræk overfor den svenske stats modvilje mod Nimis udråbte Lars Vilks i 1996 området omkring skulpturen til en selvstændig stat. 2. juni 1996 erklærede Ladonia - et ”republikansk monarki” med eget flag og egen nationalsang – sin uafhængighed af Sverige. Dermed var der ikke længere tale om en tvist mellem Lars Vilks og Sverige, men om en konflikt mellem stater. Om det er årsagen til, at det officielle Sverige siden har faret med lempe overfor Nimis, vides ikke. Men status er, at skulpturen, selvom den aldrig er blevet anerkendt endsige accepteret fra officielt hold, i dag indgår i markedsføringen af Höganäs Kommune, hvor den er hjemmehørende, og ifølge Lars Vilks besøger omkring 40.000 mennesker årligt skulpturen, hvilket gør den til en af områdets største turistattraktioner.

Stamina fra skulpturarbejde

Lars Vilks udvider ikke længere Nimis, men han arbejder til stadighed på at vedligeholde skulpturen i strandkanten. Derfor støder besøgende i området ofte på den 64-årige kunstner udstyret med sav, hammer og økse i færd med at udbedre skader på skulpturens trækonstruktion. Dette slidsomme arbejde og den langvarige konflikt med den svenske stat har også haft betydning for forløbet omkring Lars Vilks' Muhammed-tegninger. Kunstneren har givet udtryk for, at det netop er erfaringerne fra arbejdet med Nimis, der har givet ham stamina og ro til at stå den svenske Muhammed-krise - komplet med dødstrusler, overfald og brandattentater – igennem.

Nimis har også en udløbsdato. I 2030 afvikles Nimis som Lars Vilks' personlige kunstnerisk projekt. Kunstneren satser på, at skulpturen til den tid er officielt anerkendt af den svenske stat. Hvis det ikke er tilfældet, vil Lars Vilks afmontere skulpturen, da han ikke regner med som 84-årig at kunne stå for den nødvendige vedligeholdelse af Nimis.

I P. S. Krøyers fodspor

Lars Vilks er i øvrigt ikke den første kunstner, der har ladet sig inspirere af Kullens kyst og området omkring fiskerlejet Arild. Allerede i 1872 opdagede den danske maler, P. S. Krøyer, Arild som feriemål. Det var 10 år inden, Krøyer første gang satte sine ben i Skagen. I Arild boede Krøyer hos Mor Cilla, der drev byens førende pensionat, en pendant til Brøndums Hotel. Flere af Krøyers billeder med motiver fra Arild og omegn findes i dag på Skagens Museum.

Indtil begyndelsen af 1900-tallet var Arild et trækplaster for skandinaviske kunstnere. Foruden Krøyer kom i dag næsten glemte danske malere som Carl Bille, August Jerndorff, Bernhard Middelboe og Viggo Pedersen samt svenske malere som Gustaf Cederström, Gustaf Rydberg og Carl Fredrik Hill til Arild. Dermed bider kunsthistorien sig selv i halen. For netop Carl Fedrik Hill er med sin outsider-status og sin ekspressive og følsomme tegnestil sandsynligvis den kunstner, der ligner Lars Vilks mest.

KØRSELSVEJLEDNING

Nimis befinder sig på Kullens (Kullabergs) østlige side et par kilometer nordvest for Arild. Fra Mölle kører man østpå mod Brunnby og Jonstorp. Cirka tre kilometer fra Mölle passerer man Möllehässle Camping. Fortsæt knap en kilometer frem og drej til venstre mod Domarring. Kør først en kilometer til en P-plads. Fortsæt her til venstre 500 meter til endnu en P-plads. Herfra er der godt en kilometer til fods til Nimis.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg