"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

VIDEO: Andalusien: Paradis eller propaganda?

18. juni 2017 - Video - af Lone Nørgaard

Trykkefrihedsselskabet afholdte d. 15. maj 2017 oplysningsmøde om middelalderens muslimske Spanien. Her stillede historiker Torben Snarup Hansen og cand.mag. Lone Nørgaard skarpt på myten om det såkaldte ’andalusiske paradis’ der i multikulturalismens navn har domineret i historieskrivningen, og desværre også i historieundervisningen de seneste årtier. 

I denne video stiller lektor Lone Nørgaard skarpt på myten om det såkaldte ’andalusiske paradis’. Myten har i multikulturalismens navn domineret i historieskrivningen og historieundervisningen de seneste årtier: I en folkevandringstid er myten den politisk opportune fortælling om at muslimer, jøder og kristne levede sammen i fred og fordragelighed. At den muslimske tolerance skabte fredelig sameksistens i Andalusien. Men går man til kilderne, så viser den udbredte myte sig at være en andalusisk and!

Et væld af kilder og arkæologiske udgravninger giver nemlig et andet billede af tiden fra islamisk erobring i 711 til undergangen i 1492. Kilderne fortæller en ganske anden historie end glansbilledet: Kulturel, økonomisk, religiøs og politisk undertrykkelse af alle minoriteter fra de muslimske magthaveres side. Altså næppe et ’paradis’, medmindre man selv var en del af den muslimske elite.

Publikum blev oplyst om hvordan tidens aktuelle multikulturelle dagsorden bygger på kviksand.

Baggrundslæsning: http://www.respublica.dk/?p=2972

 

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg