"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Usande oplysninger i sag om niqab-maskeret kvinde

10. april 2009 - Den løbende - af Uwe Max Jensen

Bussagen om en niqab-maskeret kvinde i Århus får et retsligt efterspil. Kvindens mand har meldt Arrivas chauffør til politiet

Busselskabet Arriva og den chauffør, der i den forgangne uge afviste at køre med en kvinde iklædt en såkaldt niqab - en religiøs beklædning, der skjuler underansigtet - er blevet meldt til politiet for diskrimination. Onsdag 1. april indgav kvindens mand Mohamed Belgacem en anmeldelse til Østjyllands Politi i Århus.

Mohamed Belgacem og hustruen Houria Nouioua har efter omtale af sagen fået en undskyldning af Arriva, og busselskabet har givet chaufføren en påtale. Alligevel valgte Mohamed Belgacem at anmelde episoden til politiet med følgende begrundelse:

"Folk i Danmark skal følge loven, og det gælder også chaufføren. Nu er dette sket for min kone, men i morgen kan det ske for andre." ("Arriva meldt til politiet i tørklædesag", Århus Stiftstidende 2. april 2009).

Usande påstande

Af Århus Stiftstidendes artikel fremgår det også, at "Mohamed Belgacem ville have sin kone med til politistationen midt i Århus for at anmelde sagen. Men hun turde ikke forlade deres lejlighed i Viby for at køre i bus, oplyser han."

Denne påstand har imidlertid intet på sig. Onsdag 1. april klokken 13.30 passerede Sappho's skribent Politigården i Århus. Udenfor sad Mohamed Belgacems hustru Houria Nouioua iklædt sin karakteristiske hvide niqab. Ved hendes side stod en klapvogn med den yngste søn, mens parrets to større drenge løb omkring foran indgangen til Politigården og legede tagfat.

Mohamed Belgacems påstand om, at Houria Nouioua ikke tør forlade lejligheden i Viby, er derfor at betegne som decideret usand.

Penge i spil

I 2008 fik en 20-årig muslimsk kvinde fra Malmö 25.000 svenske kroner i erstatning fra Arriva. Kvinden fra Malmö bar også niqab, og Arrivas chauffør bad hende om at forlade bussen, da hun ikke ønskede at fjerne sin tildækning og identificere sig.

Den niqab-klædte kvinde benyttede angiveligt en rejsehjemmel, der ikke krævede identifikation, og den svenske chauffør blev efterfølgende afskediget.

"Buschaufføren har ikke handlet i overensstemmelse med Arrivas værdier. Der er ingen tvivl om, hvor fejlen ligger, og dette er meget beklageligt. Vi er glade for at udbetale pengene for at råde bod på det," sagde Arrivas kommunikationsdirektør Jan Wildau i forbindelse med sagen fra Malmö.

Hvem er Mohamed Belgacem?

I Jyllands-Posten er der sat spørgsmålstegn ved Mohamed Belgacems identitet med følgende formulering:

"Kan der mon være tale om samme Mohamed Belgacem, der kom til landet som asylansøger i januar 1994 uden identifikationspapirer? Den mand, der ifølge samtidige artikler i B. T. kort efter blev sigtet for flere væbnede røverier, og som undslap Blegdamsvejens Fængsel i København ved at overmande og bagbinde to fængselsbetjente?" ("Hjørnesparket", Jyllands-Posten 2. april 2009)

Mens netstedet Snaphanen.dk bringer et foto af Mohamed Belgacem fra 1994 og et foto af den Mohamed Belgacem, der netop har anmeldt Arriva til Østjyllands Politi for diskrimination. Det er imidlertid ikke ud fra de to fotos muligt at fastslå om, der er tale om den samme mand.

Sappho følger sagen.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg