"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Stem nej til Socialdemokratiets censurpolitik mod Telegram

12. juni 2024 - Artikel - af Michael Pihl, Næstformand i Trykkefrihedsselskabet

Billede autogenereret af AI.

Kina, Rusland, Azerbadjian, Iran, Indonesien, Hviderusland og Tyskland – der er nogle af de autoritære lande, hvor det sociale medie; Telegram, er udsat for censurindgreb og nedlukning. Fordi Telegram respekterer ytringsfriheden på sin platform og ikke bedriver nogen form for politisk censur.  For os i Trykkefrihedsselskabet var Telegram i mange år det eneste sociale medie, hvor vi kunne ytre os frit – indtil Elon Musk overtog Twitter og gjorde det til X. Og derfor forsvarede Trykkefrihedsselskabet også Telegram bl.a. mod den tyske regerings censurindgreb i 2021.

Telegrams grundlægger; Pavel Durov, har for nylig i et interview med Tucker Carlson i april 2024 kritiseret den politiske censur og de indgreb i ytringsfriheden, som techgiganterne praktiserer, og Pavel hævder, at techgiganterne udgør en større trussel mod ytringsfriheden en stater og regeringer? Men så kender Pavel Durov nok ikke det danske Socialdemokrati?

Socialdemokratiet har i årevis støttet politisk censur på sociale medier, bl.a. med sit autoritære lovforslag til regulering af sociale medier i 2022 og socialdemokratiske ministre som Morten Bødskov og Nick Hækkerup har ofte udtalt sig imod ytringsfriheden på sociale medier med begrundelsen, at de gerne giver køb på frihedsrettigheder for til gengæld at gribe ind overfor såkaldt ”skadeligt indhold”. Derfor kan det ikke overraske, at Socialdemokratiet med Trine Bramsen i spidsen nu igen ønsker at forbyde Telegram i Danmark – denne gang angiveligt for at ”stoppe chikane og udskamning af unge kvinder”. Trykkefrihedsselskabet opfordrer Folketingets øvrige partier til at forsvare ytringsfriheden også på sociale medier og stemme nej til Socialdemokratiets autoritære censurpolitik.