"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Mød en borgerlig aktivist

19. december 2011 - Artikel - af Sapphos redaktion

Den tidligere politibetjent Lars Kragh Andersen er noget så sjældent som en borgerlig aktivist. Senest har han bevidst overtrådt  §266b og opfordret andre til at gøre det samme. Nu afventer han sin dom.

Aktivisme - det er sådan noget med flyvende brosten, brændende biler og rød hanekam, ikke?

Nej, ikke helt. På det seneste har venstrefløjen, der traditionelt har udgjort det aktivistiske segment i dansk politik, fået sig en konkurrent. En enmandshær ved navn Lars Kragh Andersen.

Som glødende liberalist har han blandt andet protesteret mod licensopkrævningen fra Danmarks Radio. Aktionen havde sit udspring på facebook, hvor flere end 1.600 personer støttede hans sag.

I dag drejer det sig om retten til at sige, hvad han mener - uden at blive straffet med bøde eller det, der er værre. På netavisen 180grader skrev Lars Kragh Andersen følgende:

”En defekt kultur”

”Jeg er overbevist om, at muslimske mænd i meget stort omfang verden over både voldtager, mishandler og slår deres døtre ihjel. Dette skyldes efter min mening en defekt menneskefjendsk kultur, der bygger på en defekt menneskefjendsk religion, hvis lærebog Koranen om muligt er endnu mere umoralsk, forkastelig og vanvittig end de andre to verdensreligioners manualer tilsammen.”

Og i en forklarende bemærkning skrev han videre:

”Denne artikel er et bevidst og forsætligt forsøg på at overtræde § 266b og dermed skabe grundlag for en sigtelse og senere tiltale og dom af undertegnede. Det hele med det formål at skabe debat om denne foragtelige og frihedskrænkende bestemmelse i straffeloven.”

Ganske som forventet fik Lars Kragh Andersen en racismesag på halsen og blev bedt om at møde op i Københavns Byret den 6. december.

Det nægtede han dog, hvorfor retsmødet foregik uden hans tilstedeværelse.

Mener hvert et ord

Da Sappho kontakter ham den 14. december, har han endnu ikke hørt fra retten. Alligevel er han sikker på udfaldet.

”Der er ingen tvivl om, at jeg er blevet dømt. Jeg har gjort mig stor umage med at konstruere teksten, så den bryder med § 266b’s bestemmelser,” lyder det.

Og det er ikke blot en provokation.

”Nej, jeg mener hvert et ord, jeg skrev. Jeg nærer en meget stor mistro til alle former for totalitære og halvfascistiske systemer, og det er præcis, hvad jeg mener, islam er. De samfund, hvor islam hersker, er efter min mening dybt uretfærdige og menneskefjendske – særligt overfor kvinder.”

Man skal kunne sige sin mening

Som Lars Kragh Andersen skrev i sit indlæg, håber han, at andre vil følge i hans fodspor og udgive teksten i eget navn. Den opfordring har flere taget op – heriblandt Firoozeh Bazrafkan, der blogger på Jyllands-Postens netavis.

Tiden vil vise, om den dansk-iranske kunstner også vil blive slæbt for retten. Under alle omstændigheder glæder det Lars Kragh Andersen, at han har skabt debat om det, der driver hans aktivisme: trangen til frihed.

”Min grundmotivation er kampen for de klassiske negative frihedsrettigheder. Man skal kunne sige sin mening - selvom den er kontroversiel - uden at statsmagten kommer og slår en oven i hovedet med en stor kølle.”

”Desværre går tendensen mod en større statsmagt og flere begrænsninger i borgernes rettigheder. Problemet er, at der er masser af velmenende grunde til at begrænse vores rettigheder. Ingen bryder sig for eksempel om racister, så det er let at samle opbakning til et forbud mod racistiske udsagn. På den måde kan man meget hurtigt få skabt en totalitær tilstand, og det er det, jeg gerne vil gøre opmærksom på gennem mine ydmyge kampagner.”

De borgerlige har for travlt

Selv har Lars Kragh Andersen altid været liberalist, dog uden at være politisk aktiv. Det var først for tre år siden, at han med sin licens-kampagne fandt ud af, at det faktisk nyttede at gøre noget.

Derfor ærgrer det ham også, at venstrefløjen gennem mange år har haft patent på den politiske aktivisme.

 

”Vi er blevet vant til, at aktivisme er noget med brændende biler, brosten og krav om flere penge, men sådan behøver det ikke at være. Aktivisme og civil ulydighed kan sagtens have et andet sigte. Desværre har mange borgerlige travlt med andre ting. For det første har de ikke så meget tid, fordi de passer deres arbejde. Og for det andet er de bange for at miste deres gode jobs, deres huse osv. - de er knapt så idealistiske,” siger aktivisten, der ikke har planer om en fremtid i partipolitik.

Fortsætter uanset sanktioner

”Jeg tror mere, mine talenter går i aktivistisk retning, og det har jeg tænkt mig at fortsætte med - uanset de sanktioner, man pålægger mig.”

Trods det gør han sig ingen illusioner om liberale revolutioner lige om hjørnet.

Lars Kragh Andersen er klar over, at han er oppe mod stærke kræfter, når det gælder politikernes trang til lovgivning.

”Når jeg bliver en gammel mand, vil jeg gerne kunne sige til mig selv, at jeg har kæmpet for det, jeg troede på. Jeg er tilfreds, hvis bare jeg kan påvirke folkestemningen en lille smule i den rigtige retning.”

 

Mød Lars Kragh Andersen til Trykkefrihedsselskabets debatmøde 10. januar, hvor han diskuterer §266b med Georg Metz og Jeppe Juhl. Læs mere og tilmeld dig her.

 

 

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg