"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Ikke en eneste journalist kunne svare rigtigt på spørgsmålene i Trykkefrihedsselskabets Tommy-quiz 2020

22. februar 2020 - Artikel - af Aia Fog

Foto: Marianne Casamance, wikimedia.

På trods af, at alt således var lagt til rette, så man blot skulle puffe bolden ind over målstregen, har ingen journalister svaret rigtigt på spørgsmålene.

Før vinterferien udskrev Trykkefrihedsselskabet en konkurrence, en Tommy-quiz, og satte en flaske god Amarone på højkant til tre personer, der kunne svare rigtigt på en række spørgsmål om den engelske ytringsfriheds-aktivist og gadejournalist Tommy Robinson.

Men ikke nok med det: vi garanterede en flaske Amarone til alle journalister ansat ved et mainstreammedie – hvis de kunne svare rigtigt på alle spørgsmål.

En klar forskelsbehandling, vil nogle indvende - og ja, det er sandt, men vores Tommy-quiz kom også til verden på baggrund af den afgrundsdybe uvidenhed om Tommy Robinson, som vi så udfoldet i pressen i forbindelse med, at han modtog Trykkefrihedsselskabets ytringsfrihedspris, Sapphoprisen, i januar.

De mange forkerte og fordrejede oplysninger og påstande i mainstreammedierne kaldte på en pædagogisk og (ud)dannelsesmæssig indsats over for denne særlige gruppe, og derfor fandt vi det betimeligt at give journaliststanden en fordel i konkurrencen ud fra den betragtning, at kvalitetsalkohol ville være en motivationsfaktor, den særlige gruppe ikke kunne modstå.

Til overflod havde vil også gjort det let og overskueligt for journalister at deltage: quizzen bestod således af en række påstande om Tommy Robinson, der kun skulle besvaret med enten ”sandt” eller ”falsk”, og for at gøre det om muligt endnu lettere, skulle alle påstandene besvares med ”falsk”

På trods af, at alt således var lagt til rette, så man blot skulle puffe bolden ind over målstregen, har ingen journalister svaret rigtigt på spørgsmålene. Faktisk er der ikke så meget som en eneste journalist, der har haft mod på overhovedet at besvare spørgsmålene, hvilket tegner et meget dystert billede af standen. Ikke bare af dens paratviden og oplysningsniveau – men også af dens ulyst til at udvide horisonten blot en anelse.

Det er vi selvsagt bedrøvede over i Trykkefrihedsselskabet, også selvom vi kan drukne sorgen i de flasker, der ellers skulle have tilflydt de vindende journalister. Vinderne af den ”normale” konkurrence er udtrukket og har fået besked. Der er god rødvin på vej til dem.