"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Ezra Levant og Rebel Media trues af de canadiske myndigheder for at udgive kritisk bog om Justin Trudeau

7. februar 2020 - Artikel - af Aia Fog

"...under forhøret kunne Ezra Levant hverken få at vide, hvem der havde klaget over bogen eller hvad klagen gik ud på. Han var således hevet til afhøring på et grundlag han ikke havde mulighed for at gøre sig bekendt med, ligesom han ikke havde mulighed for at få at vide, hvem der var afsender af klagen."

I 2014 modtog den canadiske journalist og ejer af den uafhængige tv-station Rebel Media Trykkefrihedsselskabets Sapphopris. Baggrunden var, at Ezra Levant havde kæmpet en indædt og modig kamp for ytringsfriheden i Canada, efter at han i 2008 var blevet angivet for hate speech af en imam til canadiske myndigheder, fordi han i forbindelse med Muhammed-krisen i 2006 havde gengivet de danske Muhammed-tegninger.

Trods det uomtvistelige faktum, at ytringsfrihed er sikret i den canadiske forfatning, tog Canadas Human Rights Commission imamens klage meget alvorligt, og hentede Ezra Levant ind til en art afhøring. Her skulle han bl.a. skulle redegøre for, hvad der var ”hensigten med at bringe tegningerne”. Det nægtede Levant og leverede et brillant og offensivt forsvar for ytringsfriheden og et angreb på Human Rights Commission for ikke at holde den i hævd. Ezra Levant filmede mødet, og videoen gik omgående viralt og udstillede de canadiske myndigheder. Ikke desto mindre måtte Ezra Levant gennem en dyr og langvarig proces, før han vandt.

Nu er den så gal igen:  I efteråret udgave Ezra Levant bogen ”The Libranos: What media won´t tell you about Justin Trudeau´s corruption”. Som titlen antyder, er der tale om en stærkt kritisk bog om den canadiske statsminister og den udkom i forbindelse med det canadiske parlamentsvalg – ligesom en lang række andre bøger om Justin Trudeau, der dog i modsætning til Ezra Levants bog, generelt var positive i deres tilgang til premierministeren.

Efter valget modtog Ezra Levant et anbefalet brev fra de canadiske myndigheder om, at han blev efterforsket for bogen. Den canadiske valgkommissær påstod, at bogen var et udtryk for ulovlig valgkamp og krævede, at Ezra Levant mødte op til forhør.

Det gjorde Ezra Levant – og ligesom i 2008, tog han også denne gang et kamera med og filmede forhøret, der blev foretaget af to tidligere efterretningsfolk. Og man bør unde sig selv at se det til ende, for det er på lange stræk nærmest grotesk, at det kan forekomme i et vestligt demokrati:

Under afhøringen kom det frem, at Trudeaus myndigheder anser Levant for skyldig i dels at udgive sin bog om Trudeau i forbindelse med parlamentsvalget og dels i at nægte at lade bogen registrere hos regeringen. En nærmest kafka´sk påstand for som Ezra Levant skriver på sin hjemmeside: ”Hvis det er forbrydelser, så er jeg skyldig – bortset fra den omstændighed, at dette er Canada – ikke Nordkorea. Og det er ikke en forbrydelse at skrive bøger om politikere”

Men denne bog bliver af de canadiske myndigheder betragtet som så stor en forbrydelse at man har sat hele fem efterretningsfolk på sagen. Men ikke nok med det: under forhøret kunne Ezra Levant hverken få at vide, hvem der havde klaget over bogen eller hvad klagen gik ud på. Han var således hevet til afhøring på et grundlag han ikke havde mulighed for at gøre sig bekendt med, ligesom han ikke havde mulighed for at få at vide, hvem der var afsender af klagen. Igen og igen spørger Ezra Levant om han kan få lov at gøre sig bekendt med hvem, der har klaget og hvad klagen går ud på – men han får intet svar.

Ezra Levant gætter selv på, at det er The Liberal Party, altså Justin Trudeau, der står bag: Han er, ifølge Levant, sur over, at Rebel Media og Ezra Levant tilbage i oktober 2019 vandt en retssag, hvor Rebel Media havde sagsøgt Trudeau og hans embedsfolk for at udelukke Rebel Media fra at dække debatterne i forbindelse med parlamentsvalget.

Men det er er gæt, for de canadiske myndigheder hemmeligholder som sagt klagen og hvad den går ud på. Ikke desto mindre er det et ret kvalificeret gæt al den stund, at der under den canadiske valgkamp i efteråret udkom hele 24 bøger om Trudeau – men kun Ezra Levants bliver ”efterforsket”. Det ligner en tanke.

Under alle omstændigheder tyder alt på, at ytringsfriheden og pressefriheden i Canada endnu en gang er under pres fra staten selv. Det farligste af alle steder en trussel mod grundlæggende frihedsrettigheder kan komme fra – for hvem skal så holde rettighederne i hævd?

Interesserede kan følge med i sagen, som Rebel Media og Ezra Levant opdaterer løbende på www.saverebelnews.com

 

Artiklen har været bragt i Den Korte Avis