"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

”Det bliver mere og mere mærkeligere!” råbte Alice

22. maj 2024 - Artikel - af Aia Fog

Det er et erklæret formål for Folkemødet på Bornholm, at "...styrke det danske demokrati ved at mindske afstanden og øge tilliden mellem borgere og beslutningstagere", men visse møder bliver ikke umiddelbart godkendt af Folkemødesekretariatet, men skal "sikkerhedsgodkendes".

I mange år - næsten siden Folkemødets start i 2011 – har Trykkefrihedsselskabet været en aktiv deltager i denne ”demokrati-festival”. Og flere gange har det været selskabets arrangementer, der er blevet mest omtalt: mange vil således huske den furore det vakte, da vi inviterede den hollandske politiker Geert Wilders til debat med Flemming Rose i 2016 – og et par år efter, da vi i Brandstationens mødetelt bad Kristian Thulesen Dahl, Pernille Vermund og Søren Pape Poulsen om at definere national-konservatisme og beskrive sig selv og deres parti i forhold til begrebet.

Det var gode år på Folkemødet, for der var debat og engagement, men de senere år har det været sløjt med regulære debatter, ligesom temaerne generelt har været af den såkaldt inkluderende slags, hvor det mest drejer sig om at bekræfte hinanden i klima-angst, kønskonstruktivisme og grøn omstilling. Det er med andre ord blevet tiltagende dødssygt at frekventere Folkemødet, der mere og mere har fået karakter af en lukket fest for De Omvendte med dagsordener, der ganske udelader centrale debatter i danskernes politiske landskab.

Det skal der gøres noget ved, og derfor er Trykkefrihedsselskabet i år gået sammen med foreningerne Ord mod Ord, Dansk Regnbueråd samt Jaleh Tavakolis enmands-hær: ”Islamkritisk Dialogkaffe” og gammel-feministen Karen West og lejet et telt, hvor vi taler rent ud af posen om det, der truer os og vores kultur:  islam, woke og beslutningstagernes manglende vilje til at stå fast på egne værdier og egen kultur.

Vi har planlagt en lang række vigtige debatter og events i vores lille telt, hvoraf Trykkefrihedsselskabet står for 3 spændende arrangementer: den engelske ytringsfrihedsaktivist og gadejournalist Tommy Robinson fortæller om hvordan han bliver (rets)forfulgt af de engelske myndigheder for at eksponere korruption og dokumentere konsekvenserne af befolkningsudskiftningen i England. Den dansk-iranske kunstner Firoozeh Bazrafkan laver performancekunst og fortæller om sin kamp for iranske kvinders rettigheder og baggrunden for, at hun rev koranen på et rivejern, og den dansk-israelske journalist Jotam Confino læser sammen med Firoozeh Bazrafkan de hademails op, som de har modtaget i forbindelse med deres virke.

Alle tre arrangementer der – i lighed med de andre events i teltet, som vi har givet navnet ”Frihedens Station” -  ligger helt inden for Folkemødets rammer, ja mere end det: vi promoverer faktisk hele Folkemødets raison d´etre, ”…at styrke det danske demokrati ved at mindske afstanden og øge tilliden mellem borgere og beslutningstagere”.

Så meget større var derfor også vores undren, da det i den forgangne uge gik op for os, at en stor del af teltets events ikke var blevet godkendt af Folkemødesekretariatet. Og endnu større blev vores undren, da vi ved nærlæsning kunne konstatere, at de arrangementer, der har islam som tema, konsekvent manglede Folkemødesekretariatets godkendelse og dermed plads i den såkaldte Folkemøde-app, hvor man ellers kan finde alle events på Folkemødet.

Undtagen altså de arrangementer, der indeholder kritik af islam, støtte til staten Israel og så et arrangement, der vil belyse, hvorfor LGBT+ Danmark bør tages af finansloven.

De meget venlige og imødekommende medarbejdere på Folkemødesekretariatet har forsikret os om, at arrangementerne nok skal blive godkendt, men at de afventer en ”sikkerhedsgodkendelse”. Ikke på grund af os som arrangører, men af hensyn til dem, der kunne tænkes at dukke op til vores møder og skabe problemer. Fair nok, men hvorfor skal det forsinke godkendelsen af vores events? De er fredelige, demokratiske og inden for Folkemødets rammer, så hvorfor kan de ikke blive godkendt som alle andre events på Folkemødet? Hvis man er nervøs for Antifa eller islamister er det vel en sag for politiet efterfølgende?

Der er noget, der ikke passer her, men vi har endnu ikke kunnet få en tilfredsstillende forklaring fra Folkemødesekretariatet, der dog har forsikret os om, at de vil holde møde i denne uge, hvorefter vi forhåbentlig kan forvente godkendelse af vores events – som vi i øvrigt betaler i dyre domme for at få offentliggjort. I mellemtiden mister vi den mulighed for at gøre reklame for vores debatter, som andre arrangører på Folkemødet har i kraft af, at deres events nu ligger klar på Folkemødeappen.

”Curiouser, and curiouser!” cried Alice

 

Støt vores telt “Frihedens Station” med et beløb – stort eller lille – på MobilePay: 320061 eller konto: 9570 1386455

Se vores lille præsentationsvideo her: https://vimeo.com/943003719/1691f6cc66

 

Artiklen har været bragt i Den Korte Avis