"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Canadas regering lyver om fredelige demonstranter – ingen danske medier dækker skandalen

10. februar 2022 - Artikel - af Aia Fog

Med mindre man har en særlig interesse eller følger med i internationale borgerlige medier, har man ikke kinamands chance for at vide, at den canadiske regering med Justin Trudeau i spidsen er i færd med at træde demokratiet under fode og lyve fredelige demonstranter til ekstremister af enhver art. 

Det er de færreste, der har fulgt med udviklingen i Canadas hovedstad, Ottawa, trods den omstændighed, at byen i disse uger, dage og timer er centrum for den største folkelige protest mod covid-restriktioner i verden. Eller rettere: det er de færreste, der har kunnet følge med, for medierne har stort set ikke beskæftiget sig med denne begivenhed, som ifølge bl.a. Politiken og Berlingske er reduceret til en enkelt artikel om, at Ottawas borgmester nu har erklæret byen i undtagelsestilstand.

Protesten er i sin oprindelse en trucker-demo med start 22. januar, hvor flere tusinde lastbiler er kørt i kortege gennem det enorme land og siden har blokeret området omkring parlamentet og i dele af Ottawa og nægter at flytte sig, før covid-restriktionerne bliver ophævet. Og i særlig grad det vaccinepas, der for nylig er gjort obligatorisk for truckere, der krydser grænsen til USA, hvilket i realiteten har gjort det umuligt for en del af de truckere, der ellers troligt har opretholdt forsyningslinjerne til Canada igennem pandemien at opretholde deres arbejde og forsørgelse.

Nu er de så i tusindvis kørt med deres enorme trucks til den canadiske hovedstad i en gigantisk og larmende demonstration med tudende horn, men ikke desto mindre fredelig og på mange måder festlig: selvom temperaturen er -20 grader, er der sang og dans i gaderne, der er opstillet boder med gratis uddeling af mad og kaffe, og ingen er kommet til skade eller er blevet overfaldet. Tværtimod ser der på alle tilgængelige videoer ud til at være en hjertelig atmosfære, hvor folk passer på hinanden. Det er faktisk helt rørende at se. Også fordi truckerne har fået enorm opbakning: folk er strømmet til demonstrationen for at vise deres solidaritet og protestere mod den canadiske regering og myndighedernes corona-restriktioner, hvilket har fået den oprindelige ”Freedom Convoy” til at blive en langt bredere folkelig protest.

Derfor er det så meget mere oprørende at se, hvordan de canadiske myndigheder og regeringen reagerer med nærmest totalitære metoder på protesten: da demonstrationen hverken er voldelig, ulovlig eller udemokratisk, har regeringen grebet til Anderen Metoden: premierminister Justin Trudeau er tappert flygtet fra de fredelige masser og befinder sig nu på et ukendt sted langt fra Ottawa, hvorfra han sender bulletiner ud om demonstranterne, som han beskriver som tilhørende en lille gruppe højre-ekstremister, racister, homofober, konspirationsteoretikere, som han desuden beskylder for at ”stjæle mad fra hjemløse”, ”vifte med racistiske flag”, og som ”spreder had og truer og chikanerer deres medmennesker”. Hårrejsende beskyldninger fra en premierminister om dele af den befolkning, han er sat i verden for at lede – og de savner på alle måder bund i virkeligheden. Men det holder ikke Trudeau tilbage. Dagen efter, 1. februar, udsendte han følgende tweet fra sit skjul:
”I dag har Parlamentet enstemmigt fordømt den antisemitisme, islamofobi, anti-sorte racisme, homofobi og transfobi som vi har set udfolde sig i Ottawa de seneste dage. Lad os sammen kæmpe for at gøre Canada mere inkluderende”

Men Trudeau står ikke alene: de canadiske medier har bakket op og villigt kolporteret historier om vold og vandalisme fra de højreekstreme demonstranter - endda det afsindige rygte, at demonstranterne er russiske skuespillere sendt af Putin. Fredag lukkede indsamlingssitet Gofundme den side, hvor man kunne donere penge til retshjælp mv. til de demonstrerende truckere. På dette tidspunkt var der indsamlet mere end 10 mio. canadiske dollars (godt 51 mio. kr.). Gofundme, der ellers ikke haft fine fornemmelser med at lægge funktioner til voldelige organisationer som Antifa, fandt pludselig og efter drøftelser med de canadiske myndigheder ud af, at indsamlingen krænkede deres fællesskabsregler.

Det er ingen hemmelighed, at der er kræfter, der af al magt forsøger at underminere friheds-demonstrationen: allerede 31. januar forsøgte en formummet mand med et sydstatsflag at provokere til optøjer, men stik imod planen blev han hurtigt udpeget og udskammet af demonstranter, så han måtte fortrække med uforrettet sag. Den canadiske kommentator og lejlighedsvise vikar for Tucker Carlson, Mark Steyn, skrev i sin seneste blogpost, at han havde fået tilsendt antisemitiske løbesedler, som afsenderen påstod skulle være i omløb blandt demonstranterne i Ottawa. Da Steyn fandt ud af, at løbesedlerne var fra en helt anden begivenhed i Florida, påstod afsenderen, at det var en fejl, men at lignende had-flyers var blevet set i Ottawa. Yeah right…

Indtil videre har demonstranterne formået at bevare roen og overblikket og afpareret alle forsøg på provokationer og tilsværtning af deltagerne, men spørgsmålet er hvor længe de kan holde stand. Mandag fik Ottawas borgmester grønt lys til at erklære byen i undtagelsestilstand, hvilket giver myndighederne en lang række beføjelser til at skride fysisk ind. Ottawas politimester er startet med at arrestere dem, der deler mad ud til truckerne. De har intet ulovligt foretaget sig, men loven er med et blevet til noget, som politichefen opfinder til lejligheden. Seneste nyt er, at politiet har gjort det ulovligt at køre diesel ind i Ottawa og dermed til lastbilerne, hvormed myndighederne blokerer for truckernes mulighed for at holde deres biler i gang. Da de også sover med deres familier i bilerne, vil de ikke kunne varme dem op. I skrivende stund er der forlydender om, at folk bliver arresteret og lagt i håndjern for at køre diesel til truckernes biler.

Dermed er der lagt op til en hårdhændet og sandsynligvis også ulykkelig udgang på det, der i mere end en uge har været en massiv, men fredelig folkelig protest mod regeringens absurde corona-restriktioner og krav om at få friheden tilbage. Ikke en rude er smadret, ikke et menneske er kommet til skade eller blevet truet, men regeringen og myndighederne fortsætter deres løgne for at kunne ”gribe ind”.

Canadas status som demokratisk retsstat er i frit fald og myndighedernes snarlige overgreb på de fredelige demonstranter truer. De danske statsstøttede medier dækker som sagt ikke begivenhederne, men interesserede kan følge med via Rebel News: www.rebelnews.com

 

Artiklen har været bragt i Den Korte Avis