"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Vestlige kvinder promoverer muslimsk tildækning

6. april 2017 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Mens islamisk terror regner ned over Europa, flirter kendte amerikanske kvinder med islamisk tildækning.

Den amerikanske skuespillerinde Lindsay Lohan fortsætter sin flirt med islam. Under en ferie i Phuket i Thailand er Lohan blevet fotograferet i en burkini - en muslimsk heldækkende badedragt. Det er ikke mange år siden, at Lindsay Lohan smed tøjet og akkurat så nøgen som gud havde skabt hende parafraserede Marilyn Monroe i Playboy. Men i kølvandet på sin 30 års fødselsdag har Lindsay Lohan, der har kæmpet med et alkoholmisbrug i årevis, udvist en stigende interesse for sin spirituelle side. En interesse, der har ført hende i retning af islam.

I januar fjernede Lindsay Lohan alle fotos fra sine sociale medier og antydede med et salam aleikum, at hun var konverteret til islam. Det er imidlertid stadig et åbent spørgsmål, om Lindsey Lohan i skrivende stund er muslim. I et interview siger Lohan om sin interesse for islam og muligheden for at blive muslim: "Studying the Qur’an is something I found solace in, a religion where I found a lot of peace." "You can’t just convert to a religion overnight – it’s a culture and practice [and] I don’t want to comment on something I haven’t finished."

I et sorthvidt foto offentliggjort for nylig på Lindsay Lohans Instagram profil optræder hun med tørklæde, men også med bare ben og poserende på en måde, hvor hendes seksuelle udstråling er åbenbar. Om brugen af det muslimske tørklæde for Lohan er en leg med religiøse symboler eller en mere dybfølt trang til at underkaste sig islam og denne religions påbud, hvad angår tildækning og ærbarhed, gives der ikke noget entydigt svar på.

Lindsay Lohan er ikke den eneste kendte amerikanske kvinde, der dyrker islam. Janet Jackson - søster til afdøde Michael Jackson, der få år før sin død konverterede til islam - har siden 2012 været gift med den arabiske rigmand Wissam Al Mana og er angiveligt konverteret til islam. Janet Jackson ses fra tid til anden i gevandter, der leder tankerne hen på muslimsk beklædning.

Piskestraf for ikke at tildække sig

I slutningen af marts publicerede musikeren Alicia Keys et foto på Instagram, hvor hun poserer i burka. Fotoet, der var ledsaget af en tekst om mangfoldighed, blev imidlertid noget af et selvmål, da flere brugere på Instagram henledte Alicia Keys' opmærksomhed på, at kvinder mange steder i verden er tvunget til at iføre sig en burka, hvis de vil færdes offentligt. Andre brugere skrev om Malak Al Shehri - en saudiarabisk kvinde, der blev anholdt af det religiøse politi i Saudi-Arabien, fordi hun på et socialt medie havde offentliggjort et billede af sig selv, hvor hun ikke var iført den traditionelle muslimske klædedragt abaya, som saudiarabiske kvinder skal bære i det offentlige rum. Efter kritikken slettede Alicia Keys sit opslag fra Instagram.

Saudiarabiske Malek Al Shehri er særdeles tækkeligt klædt på det foto fra al-Tahliya gaden i hovedstaden Riyadh, som hun lagde ud på nettet. Hun er iført en lang kjole, en lang overfrakke og mørke solbriller. Bortset fra et par bare ankler og det udslåede hår er resten overladt til fantasien. Alligevel kan Malek Al Shehri imødese en piskestraf for at have overtrådt lovgivningen i Saudi-Arabien. På Twitter krævede flere saudiarabiske brugere imidlertid en endnu hårdere straf. Al Shehri burde halshugges, skrev en bruger, mens en anden mente, at hun skulle slås ihjel og hendes afsjælede legeme kastes for hundene.

Mens kendte amerikanske kvinder flirter med religiøs islamisk tildækning og ser denne som et udtryk for mangfoldighed (og sandsynligvis også som en mulighed for at fremstå seksualiserede ved at spille på et tildækket frem for et afklædt look), findes der en helt anden virkelighed andre steder i verden. Her fungerer burka og abaya og anden traditionel muslimsk beklædning som konkrete undertrykkelsesredskaber af kvinder i det offentlige rum, og her kan denne tildækning ikke vælges til og fra som led i en fri leg med forskellige roller. I muslimske lande og muslimsk dominerede områder i vesten kan kvinder i stedet forvente alt fra chikane over trusler til piskestraf, hvis de undlader at tildække sig.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg