"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Basil Hassan var islamisk ekstremist allerede i gymnasiet

8. januar 2017 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Villemoes.

Oplysninger om Mohammed Basil El-Cheikh - bedre kendt som Basil Hassan - bliver ved at dukke op. Efterhånden kan der stykkes et billede sammen af manden, der i 2013 forsøgte at slå Trykkefrihedsselskabets daværende formand Lars Hedegaard ihjel ved et terrorattentat på Frederiksberg.

 

I november udpegede det amerikanske udenrigsministerium på sin hjemmeside Basil Hassan til topterrorist i Islamisk Stat. Ifølge det amerikanske udenrigsministerium indtog Basil Hassan en ledende rolle i forbindelse med planlægningen af Islamisk Stats terroraktioner udenfor Syrien. De amerikanske afsløringer lagde yderligere pres på det navneforbud, der i næsten tre år har afholdt danskerne fra at nævne Basil Hassan ved navn. Et forbud som Hassans forsvarsadvokat Thorkild Høyer har kæmpet med næb og kløer for at opretholde.

Retten på Frederiksberg ophævede navneforbuddet i slutningen af november. Thorkild Høyer kærede straks afgørelsen til Østre Landsret, der imidlertid stadfæstede retten på Frederiksbergs ophævelse af navneforbuddet. Derfor kunne Lars Hedegaard 16. december 2016 på sin Facebook profil omsider skrive: "Basil Hassan, Basil Hassan, Basil Hassan". En mand som Hedegaard efter to domfældelser for at overtræde navneforbuddet i længere tid havde været nødsaget til at omtale som Børge Hansen.

Det var ikke alle, der hilste ophævelsen af navneforbuddet velkommen. Politiken skrev "Nu fjerner landsretten beskyttelsen af internationalt eftersøgt flygtning fra Danmark" og fortsatte: "Politiken har valgt ikke at skrive vedkommendes fulde navn: Han er ikke dømt for forbrydelsen endnu." Man kan konstatere, at Politiken ikke udviste samme forbehold overfor Anders Behring Breivik.

Basil Hassan dræbt i Syrien?

Samtidig med offentliggørelsen af de amerikanske myndigheders oplysninger om Basil Hassans rolle i Islamisk Stat skrev ofte velunderrettede Syrienblog på bloggens Facebook side:

"Igen har danernes største beskytter Bashar al-Assad (Syriens præsident, red.) måtte gøre det beskidte arbejde for tøsedrengene i PET og Forrædertinget (folketinget, red.). Efter at have udryddet og pulveriseret gruppen 'Kaldet til Islam' (en dansk islamistisk gruppe, hvorfra flere medlemmer er rejst til Syrien, red.) og hele dens ledelse totalt, melder den seneste fuglekvidder om, at også Mohammed Basil El-Cheikh, bedre kendt som Basil Hassan, er dræbt i Syrien. (Bemærk at personer der nævner Mohammad Basil El-Cheikhs navn stadig generes særdeles offensivt af ISIL's forsvarsadvokatur, med den officielle betegnelse "Statsadvokaten for København")."

Bloggens oplysninger er indtil videre ikke bekræftet af andre kilder, og bloggen har ikke understøttet oplysningen om Basil Hassans død ved for eksempel at lægge et billede ud af den afdøde, som bloggen ellers har gjort det i nogen tidfælde i forbindelse med andre jihadisters død. Men Syrienblog har flere gange været det første medie, der har omtalt døde jihadister fra Danmark, og historien kan derfor sagtens vise sig at holde vand.

Syrienblog har flere gange fungeret som kilde for etablerede danske medier og journalister, fordi bloggen simpelthen er det sted, hvor man offentligt kan erhverve sig flest informationer om jihadister fra Danmark. Senest har Weekendavisens journalist Søren K. Villemoes bekræftet en historie, som Syrienblog breakede tilbage i januar 2016. Dengang postede Syrienblog et opslag fra en Blå Bog fra Frederiksberg Gymnasium. I opslaget fra 2006 forudså Rawand Dilsher Tahers klassekammerater, at Taher ville blive "leder for den ny islamiske stat oprettet af ham selv og hans gode ven og undersåt Basilmus aka. Mohammed (der henvises til Basil Hassan, som Taher gik i klasse med på gymnasiet, red.)". Klassens råd til Taher var i øvrigt: "Pas på PET!"

Blå Bogs beskrivelse af den irakiske kurder Rawand Dilsher Taher fremstår så profetisk, at man næsten tror, at der er tale om satire. Det er der ikke. Søren K. Villemoes har haft Frederiksberg Gymnasiums Blå Bog i hånden og bekræfter ægtheden af opslaget om Taher.

(artiklen fortsætter under billedet.)

Mohammed Basil El-Cheikh Hassan - Tahers "undersåt" og klassekammerat - er også med i Blå Bog. Der er ikke noget i opslaget om Basil Hassan, der peger frem mod en karriere som international terrorist. Han beskrives af klassekammeraterne som glad for basketball, "flink og rar" og en person, der "for det meste (kommer) ud af det med alle mennesker". Mindre end syv år efter, at opslaget var skrevet, forsøgte Basil Hassan forklædt som postbud at skyde Lars Hedegaard i gadedøren til Hedegaards opgang.

(artiklen fortsætter under billedet.)

Stod bag angreb i Paris

Efter at være blevet studenter i 2006 arbejdede Rawand Dilsher Taher og Basil Hassan - af alle steder - i security i Københavns Lufthavn. Venner fra Frederiksberg Gymnasium har siden udtalt til flere medier, at Taher og Hassan allerede i gymnasiet udtrykte ekstremistiske holdninger. Rawand Taher læste siden videre til maskinmester i København og blev ansat i Foreningen Nydansker. I midten af 2014 rejste Taher til Syrien, hvor han ifølge oplysninger i Berlingske var højt placeret i Islamisk Stat med indflydelse på såkaldte eksterne operationer herunder Islamisk Stats omfattende angreb i Paris i november 2015.

Rawand Taher blev dræbt i Islamisk Stats hovedstad Raqqah 7. december 2015 af et amerikansk Hellfire-missil affyret fra en drone. I Danmark bor Tahers lillebror Kocher Dilsher Taher, der er næstformand i den islamiske nødhjælpsorganisation VIOMIS Aid. Kocher Dilsher Taher har tidligere offentligt kritiseret et lovforslag, som skulle give efterretningstjenester mulighed for at overvåge islamiske nødhjælpsorganisationer.


(Kilder: Syrienblog, Søren K. Villemoes, Lars Hedegaard, Berlingske, Politiken, Snaphanen og det amerikanske udenrigsministeriums hjemmeside)

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg