"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Kunstneren bag dette års TFS-julekort tør hvor andre tier

16. december 2016 - Artikel - af Katrine Winkel Holm

Et udvalg af Thomas Knarviks aktuelle kunstproduktioner

Thomas Knarvik sammenligner islam med et pissoir, dvs. med noget der ”i allerhøjeste grad må pisses på”. Og Knarvik pisser på sin egen måde på Muhammeds lære.

 Den norske billedkunstner Thomas Knarvik, manden bag dette års TFS-julekort, markerede tiårsdagen for Jyllands-Postens Muhammed-tegninger på en ganske særlig måde.

Den akademiuddannede kunstner benyttede nemlig tiåret til at udgive en respektløs omgang religionssatiriske tegninger under titlen InHisName. Ingen religion gik ram forbi. Her blev der gjort groft nar af bøde jøder, kristne og muslimer. Tegningerne var lavet i solidaritet med de dræbte satiretegnere på Charlie Hebdo.

Som Knarvik udtalte til Information:

”Jeg prøver at gøre det, som Chaplin gjorde i Diktatoren: at banalisere den absolutte autoritet, i hans tilfælde en nazistisk ”fører”. I mit tilfælde f.eks. sharialoven ved at fremvise den autoritet, som står bag den, i dens sande usselhed”.

Men mens Chaplin fik lov at lave sin Hitler-satire, mødte Knarviks sharia-satire større modstand. Den norske forlægger Håvard Mossig fik kolde fødder og blev grebet af frygt for, hvad udgivelsen kunne få at betydning for ham selv. Resultatet blev, at hele oplaget, dvs. 2500 bøger, blev destrueret.

Knarvik måtte så ty til det danske forlag Tøkk, ledet af Kåre Bluitgen, for at få sin bog trykt. Nu er han aktuel med en ny bog (læs anmeldelsen her ), for Knarvik stopper ikke:

”Så længe der bliver myrdet og begået uretfærdigheder i islams navn, har jeg tænkt mig at blive ved at lave religiøs satire”, har han udtalt. Og det mener han.

I en artikel på Trykkefrihed sammenlignede han islam med et pissoir:
”Islam som mandsdomineret er et definitivt billedet på et pissoir. Noget, der i allerhøjeste grad må pisses på. Det er en invitation!”

Knarvik provokerer ikke bare for provokationens skyld. Der er en hensigt med det:
”Vi må lære at leve sammen, muslimer og ikke-muslimer, men jeg vil prøve at yde mit til, at det kan blive i et samfund, hvor menneskerettighederne respekteres, og hvor alle kan tænke selv og ytre sig frit”.

Thomas Knarvik lever i dag på en hemmelig adresse.

 

Links. Trykkefrihed. Trykkefrihed. Information. Trolltekst. Thomas Hebdo.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg