"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Kommission anbefaler pressen at nedtone fakta om islamisk terror

9. oktober 2016 - Udkigsposten - af Asger Bonnevie

Hatespeech i medierne, online og fra politikere fører til racistisk vold. Det er i store træk konklusionen på en ny ECRI-rapport, der i høj grad langer ud efter medierne. 

Pressefrihed: Den Europæiske Komité mod Racisme og Intolerance (ECRI) har udgivet en ny rapport om Storbritannien. I den kommer de med kritik og anbefalinger.

Journalistik skal ikke skabe en fjendtlig, afvisende atmosfære mod forskellige minoritetsgrupper, mener ECRI. De anbefaler, at myndighederne skal understrege dette overfor medierne, dog uden at overtræde pressens redaktionelle uafhængighed.

Ansvarlig journalistik

ECRI beklager, at visse tabloid-aviser bliver ved med at udgive fornærmende artikler, der skaber fordomme mod udsatte grupper og efterlyser ansvarlig journalistik. Muslimer er, på baggrund af de mange terrorangreb fra Islamisk Stat, særligt udsatte. Ordet ”muslim” optræder 117 gange i den 82 sider lange rapport, hvorimod ordet ”jøde” kun optræder 6 gange.

Alternative forklaringer på terrorangreb

Komitéen peger derfor på forskning fra Teesside Universitetets ’Centre for fascist, anti-fascist and post-fascist studies,’ der viser at anti-muslimske reaktioner, det såkaldte ’backlash’, er mere sandsynlige, når medierne understreger terroristers muslimske baggrund, end i de tilfælde hvor terroristernes motivation bagatelliseres, eller helt afvises til fordel for alternative forklaringer. 

 

FAKTA: Den Europæiske Komité mod Racisme og Intolerance (ECRI) har til formål at bekæmpe racisme, racediskrimination, antisemitisme, xenofobi og intolerance, også overfor LGBTI-personer, med udgangspunkt i Menneskerettighedskonventionen. Komitéen er sammensat af uafhængige eksperter fra hver medlemsstat. 

Kilder. ECRI. ECRI rapport. Teesside.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg