"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Græskar-Muhammed spøger til halloween

30. oktober 2015 - Artikel Artikel - af Uwe Max Jensen

PVC

Til halloween kan man støde på en hel palet af drabelige karakterer såsom spøgelser, zombier, figurer fra skrækfilm med mere, når udklædte børn går fra hus til hus for at samle slik. I år suppleres optrinnet af en om muligt endnu mere uhyggelig skabning.

Foran sit hjem et sted på Sjælland har gadekunstneren PVC, der er mest kendt for at opklæbe perleplader i det offentlige rum, stillet et græskar, som er skåret ud med Kurt Westergaards Muhammed-tegning som forlæg. Det vredladne orange græskar, der lyser olmt i mørket, er på toppen udstyret med et lille sort pyntegræskar, som giver associationer til bomben i turbanen.

Musikere har til stadighed forholdt sig kritisk til højrefløjen og islamkritik. Senest optrådte den populære sangerinde Mø med en tekst, hvor blandt andet disse linjer indgår: "Fuck Pia K (Pia Kjærsgaard, red.). Grådige gris. Du lugter af pis.", hvorefter sangerinden kaldte folketingets formand for et "nazisvin". Mens Mø's mandlige kolleger Zaki Youssef og Kristian Leth - trods terrorangrebene i februar og den manglende mulighed for at gennemføre offentlige møder i Trykkefrihedsselskabet og Lars Vilks Komiteens regi uden massiv tilstedeværelse af politi - mener, at ytringsfriheden ikke er truet i Danmark. Det er ifølge de to musikere tonen og højrefløjen, der er problemet.

PVC

Korankritik

I billedkunsten trives en større politisk diversitet end i musikermiljøet. Det er ikke bare PVC's græskar-Muhammed, Dan Park, Lars Vilks og Firoozeh Baztafkan eksempler på. Også i undergrunden findes der en række kunstnere, der forholder sig mere eller minder kritisk til islam.

Sidste år i november oversvømmede gadekunstnerduoen Eckhardt & Madsen Nørrebro med miniaturemoskeer komplette med halvmåner, kupler og falliske minareter udført i ler. Værkerne var sandsynligvis en kunstnerisk kommentar til det igangværende moskebyggeri rundt omkring i hovedstaden. Og i anledning af 10 året for Jyllands-Postens publicering af Muhammed-tegningerne skabte en anonym gadekunstner i København en række simple Muhammed malerier udført ved hjælp af stencil og spraymaling. Gadekunstneren udsmykkede blandt andet Empire Bio på Nørrebro og malede i Titangade i samme bydel plus flere andre steder. Forlægget til gadekunstnerens stencilmaleri var også i dette tilfælde Kurt Westergaards ikoniske tegning af Muhammed med en bombe i turbanen.

Internationalt har blandt andet den japanske manga-kunstner Toshiko Hasumi forholdt sig skeptisk til strømmen af migranter i Europa.

I sin tid var det billedhuggeren Hein Heinsen, der med en donation på 100.000 kroner fra egen lomme, fik foranstaltet, at koranen blev oversat til dansk. Oversættelsen var ikke kun rettet mod muslimer i Danmark. Heinsen, der i sine unge år studerede teologi, ønskede med oversættelsen at give danskerne mulighed for at læse, hvad der rent faktisk står i koranen, og dermed skabe grobund for, at en korankritik kan blomstre på en oplyst baggrund.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg