"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Kunstner fjerner migrantsatire fra Facebook

8. oktober 2015 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Tegning af Toshiko Hasumi.

En tegning af en syrisk pige udstyret med billedteksten "Jeg vil have et luksuriøst liv på bekostning af en anden. Jeg vil blive flygtning." har udløst stor debat efter at være publiceret på Facebook. 10.000 personer har skrevet under på en online-underskriftsindsamling, der kræver tegningen fjernet fra Facebook. Underskriverne finder tegningen "racistisk".

En tegneseriekunstner er kommet under beskydning efter at have brugt et fotografi af en ung syrisk pige taget af Save The Children som forlæg til en tegning, der forholder sig kritisk til bølgen af migranter fra Syrien. Det skriver den britiske avis Daily Mail.

Tegningen, tegnet af japanske Toshiko Hasumi, forestiller en ung syrisk pige, der ifølge billedteksten, der foregiver at være den unge piges tanker, ønsker at blive flygtning, så hun kan få "gourmetmad og luksus på bekostning af en anden".

Tegningen har været flittigt delt online i Japan, siden Toshiko Hasumi lagde tegningen på Facebook i september. 10.000 personer har siden offentliggørelsen skrevet under på, at tegningen bør fjernes fra Facebook på grund af "racistisk" indhold.

Toshiko Hasumi siger til BBC, at hun er målet for en venstreorienteret kampagne, fordi hun har tegnet mange billeder, der sætter venstrefløjen i et dårligt lys.

Mangategningen er baseret på et fotografi af en seks-årig syrisk pige taget af den britiske fotograf Jonathan Hyams for Save The Children ved en flygtningelejr i Libanon. Jonathan Hyams kalder på Twitter tegningen en "skammelig forvanskning af situationen for det syriske folk".

"Chokeret + dybt bedrøvet over at nogen vælger at bruge et billede af et uskyldigt barn til at udtrykke en sådan perverse fordom," skriver han endvidere.

Toshiko Hasumi har valgt at fjerne sin tegning efter angiveligt at være blevet kontaktet af fotografen.

Dan Park politianmeldt for satire

Japanske Toshiko Hasumi er ikke den eneste kunstner, der er blevet fordømt efter at have skabt billeder, der forholder sig kritisk til migrantstrømmene i Europa. Den svenske gadekunstner Dan Park blev for nylig politianmeldt for sin plakat Terrorist Welcome, der er en parafrase over den politisk korrekte plakat Refugees Welcome. På Parks plakat er den flygtende familie transformeret til svært bevæbnede terrorister.

Svensk politi valgte i denne omgang ikke at rejse sigtelse mod Dan Park for hetz mod folkegruppe. Men på Facebook føres der stadig kampagne mod Parks plakat. Således er undertegnede blevet blokeret fra Facebook i 30 dage for at have postet et billede af Dan Parks plakat i forbindelse med en kommentar om, at Park var blevet politianmeldt for plakaten.

Den migrantskeptiske kunst er imidlertid ikke sådan at tvinge i knæ. Senest har medlemmer af den nystiftede Dan Park Komiteen klistret Dan Parks plakat op på Kunsthal Charlottenborgs facade i København, og bloggen Uriasposten har postet en tegning tegnet af en læser, der også problematiserer det forhold, at der blandt migranterne sandsynligvis befinder sig terrorister.


(Kilde: Daily Mail hvor originalfotoet kan ses.)

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg