"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Ekspert: Overfaldet på Dan Park har den ekstreme venstrefløjs kendetegn

5. januar 2015 - Artikel - af Uwe Max Jensen

Dan Parks egen beskrivelse af overfaldet, postet på Facebook

Nytårsdag klokken 10 om formiddagen blev den svenske gadekunstner Dan Park overfaldet på Nørrebro. Dan Park og en veninde havde fejret nytår i København.

Parret havde set fyrværkeri fra Dronning Louises Bro, inden de tilbragte nogen timer med at drikke øl på byggetomten på Jagtvej 69, hvor Ungdomshuset lå.

Parret forlod på et tidspunkt byggetomten for at købe cigaretter i den nærliggende 7-Eleven ved Nørrebros Runddel. Udenfor butikken blev Dan Park overfaldet af seks maskerede mænd, der overdængede gadekunstneren med slag og spark.  

Politiet kom hurtigt til adressen, men da var gerningsmændene væk. Dan Park har siden anmeldt overfaldet til Københavns Politi Station Bellahøj. Det vides ikke i skrivende stund, hvem, der står bag overfaldet. Men Dan Park mener, at overfaldet var politisk motiveret.

"De (overfaldsmændene, red.) råbte racist og nazistsvin. De har måske set mig sidde og snakke der, hvor Ungdomshuset lå, og måske tænkt, at det var deres område. Det ved jeg ikke. Men det var ikke indvandrere. Det var danske antifascister eller autonome," siger Dan Park til Jyllands-Posten.

Ifølge historiker og redaktør på den politiske blog Uriasposten -  Kim Møller, der er ekspert i venstreekstremisme - bærer overfaldet den ekstreme venstrefløjs karakteristika.

"Overfaldet ligner et klassisk AFA (Antifascistisk Aktion, red.) angreb, der er kendetegnet ved, at de angriber i flok uden forudgående konfrontation," siger Kim Møller til Trykkefrihed.

"AFA benytter sig af talmæssig overlegenhed. De er afventende og venter på den rigtige situation, hvor de kan slå til. De anvender en klinisk form for vold, og de ved, hvor langt de kan gå. De ønsker ikke, at deres offer skal dø af sine skader," forklarer Kim Møller.

Kim Møller har selv været offer for den ekstreme venstrefløjs metoder. I 2009 blev Kim Møller overvåget og opsøgt på sin private adresse af aktivister fra den radikale venstrefløj på bestilling af en eller flere personer fra Enhedslistens stab på Christiansborg, fremgår det af papirer fra Københavns Politi, som Kim Møller ved hjælp af en advokat har fået aktindsigt i, og som BT nu er i besiddelse af.

Få måneder senere blev Kim Møller og en kammerat slået ned bagfra med flasker af en gruppe på 8-10 maskerede personer, da de dækkede en venstreradikal demonstration i Aarhus.

Enhedslistens tæskehold  

Antifascistisk Aktion omtales ofte som Enhedslistens tæskehold, og i kølvandet på overfaldet på Kim Møller skrev Enhedslistens sønderjyske medlem Per Jensen, der tidligere var partiets byrådskandidat i Sønderborg, at han ikke ville have nogen "skrupler ved at gøre en fysisk ende på Kim Møllers klynkeri for bestandigt".

Han forlod efterfølgende partiet. Også i forbindelse med overfaldet på Dan Park var Enhedslisten hurtigt ude med en reaktion på overfaldet, da medlem af folketinget og byrådsmedlem i Aalborg, Per Clausen, skrev følgende på sin Twitter profil:

"Fordømmer altid vold, men Dan Park er hverken kunstner eller politisk modstander, men en nar"

Kommentaren fra Enhedslistens ordfører for sundhed, psykiatri, miljø, klima, energi, fødevarer, landbrug og fiskeri, dyrevelfærd, EU, medie, idræt, IT og kultur fik ikke lov til at stå uimodsagt længe. Få timer senere skrev Enhedslistens gruppeformand, Stine Brix, i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau:

"Jeg ville ikke have formuleret mig sådan. Hvad man mener om Dan Park, er sådan set komplet irrelevant. Det handler om, at han er blevet overfaldet."

Efter Stine Brixs udmelding dukkede denne statusopdatering op på Per Clausens Facebook profil:

"Det er tankevækkende, at en klar fordømmelse af overfaldet på Dan Parks op twitter kan føre til en massiv kampagne om, at jeg skulle have støttet det, Kun fordi jeg ikke definerer Dan Parks som en politisk modstander, men en nar. Det har sådan set ikke noget med overfaldet at gøre, men dækker nu meget godt min opfattelse af Dan Park. Andre mener han er nazist og nogen vist nok, at han er en stor kunstner. Intet af dette ændrer på, at vi må fordømme dette overfald.."

Og Dan Park? 

Han vil ikke lade sig intimidere. 

"I fremtiden vil jeg bruge endnu mere tid i København. De kan ikke skræmme mig væk," siger gadekunstneren til Jyllands-Posten.