"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Alternativ bogmesse i Göteborg: Hotellet ville ikke have os og politiet kunne ikke beskytte os

3. oktober 2018 - Artikel - af Jan Sjunneson

I 2018 fik Nya Tider og en række ikke-etablerade forlag afslag på at deltage i bogmessen. Jeg fik en bog, min selvbiografi Ett förhastat Liv, udelukket fra messen og fik derfor hurtigt den ide, at lave en alternativ bogmesse som den, venstrefløjen havde lavet i 2017: en alternativ bogmesse i et telt i parken Heden, men denne gang som et reelt alternativ.

 

Sverige har i år haft en kæmpestor bogmesse i Göteborg. Alle de store elefanter er til stede. I år også Suzanne Brøgger, som stolt kalder sig landsforræder i den borgerlige avis Svenska Dagbladets kulturradikale sektion https://www.svd.se/suzanne-brgger-jag-ar-narmast-en-landsforradare

2016 .

I 2017 fik den lille, konservative avis Nya Tider en stand på bogmessen. Det gav anledning til en masse larm og ballade hos den svenske kulturelite som mente, at ytringsfriheden ikke kunne omfatte denne avis, på trods af, at den modtager pressestøtte fra den svenske stat.

Jeg var der selv i 2016 og kunne se, hvor nysgerrige folk var, men at de også var bange for at besøge vores stand for at se på vores bøger og aviser.

I 2017 fik Nya Tider igen tilladelse til at deltage på bogmessen, men det brød venstrefløjen sig ikke om. Den venstreorienterede avis ETC og det venstreorienterede forlag Leopard lejede et telt uden for den store bogmesse og kalde sit arrangement for en ”Alternativ Bogmesse”.  De fik besøg af de store etablerade forfattere og den svenske kulturminister, Alice Bah Kuhnke https://www.etc.se/inrikes/jattesucce-bokmassan-det-storsta-vi-har-gjort . Så alternativ var den nu ikke, og den var heller ikke udsat for vold og had.

I 2018 fik Nya Tider og en række ikke-etablerade forlag afslag på at deltage i bogmessen. Jeg fik en bog, min selvbiografi Ett förhastat Liv, udelukket fra messen og fik derfor hurtigt den ide, at lave en alternativ bogmesse som den, venstrefløjen havde lavet i 2017: en alternativ bogmesse i et telt i parken Heden, men denne gang som et reelt alternativ.

Jeg kontaktede Per Björklund, fotograf og journalist på Nya Tider, Nina Drakfors, en som havde lavet interviews med Granskning Sverige, og en mand i Göteborg, hvis identitet ikke kan afsløres (men som har lavet mange, gode arrangementer med sit projekt: www.sverigebilden.net ).

Vi sammensatte et program med de store, kontroversielle svenske skribenter (Katerina Janouch, Lennart Matikainen, Stefan Torssell), nogle udenlandske (Aia Fog og Tania Groth fra Danmark, Bruce Bawer fra USA) og de to forfulgte, svenske kunstnere Dan Park og Lars Vilks.  Forlag og alternative bloggere var også inviteret. I alt ca. 50 personer inklusive talerne.

Vi bookede konferencerum på Park Hotel på Kungsportsavenyn, et hotel hvor kultureliten sædvanligvis bor under bogmessen. På den måde ville de ikke kunne undgå at møde os i hotellets lobby – hvad enten de kunne lide det eller ej.

Blot to uger inden bogmessen skulle løbe af stabelen, meddelte hotellet pludselig, at de ikke kunne håndtere Lars Vilks besøg, på trods af, at de kendte til Vilks deltagelse i forvejen. I 2001 besøgte G.W. Bush på hotellet, så de burde også kunne håndtere en svensk kunster, der selv medbringer effektiv politibeskyttelse.

Men man ville ikke huse vores lille bogmesse. Per Björklund søgte i hele Göteborg og til sidst kom han frem til samme løsning som de venstreorienterede i 2017: et telt i parken Heden lige uden for den store bogmesse. Mit første forslag.

Politiet og Göteborg Kommune fik tilsendt vores ansøgning, og de mente, at vi ikke havde tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger. Vores telt var skulle have flere lag barrikader og betonklodser, hvis vi skulle blive angrebet. Politiet kunne ikke være der hele tiden og vi kunne blive angrebet med ild, fyrværkeriog køretøjer. De to dræbte i København 2015 ved Lars Vilks arrangementet gjorde ikke nervøsiteten mindre. Det var ikke muligt for os at afholde bogmesse i teltet: vi ville udgøre et alt for let mål for den store gruppe ekstreme autonome i Göteborg, der havde lavet voldsomme optøjer i forbindelse med Bush´ besøg.

Så kun to dage før weekenden 29-30 september, hvor vores bogmesse var planlagt, besluttede vi kun at afholde en lille, uformel bogmesse på et hemmeligt sted i byen. Vi forfattare talte, Lars Vilks viste sin kunst og vores besøgende fik mad og drikke.  En journalist skrev lidt om os i Sydvenskan https://www.sydsvenskan.se/2018-10-01/da-vill-jag-halsa-alla-valkomna-till-denna-hogerextrema-sammansvarjning og selv SVT bragte et indslag om denne hemmelige bogmesse https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/alternativ-bokmassa-blir-av-trots-allt-i-hemlighet  Lars Vilks gav interviews https://youtu.be/VdikQBWKBGQ så I kan se, at vi gjorde alt, hvad vi kunne for at forsvare ytrings- og trykkefriheden.  Nya Tider har mange artikler (https://www.nyatider.nu/goteborgs-stad-stoppade-alternativa-bokmassan/ , https://www.nyatider.nu/ar-du-pa-ratt-sida-i-historien/  och https://www.nyatider.nu/alternativa-bokmassan-avbokad-pa-inradan-av-polisen/)  om arrangementet, som de gav støtte til, lige som Daniel Pipes’ Middle Eastern Forum i USA

 

I 2019 prøver vi igen. Friheden kan man ikke standse.

www.sjunne.com

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg