"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Rapport fra ytringsfrihedskonference - i Sverige

16. oktober 2016 -

Normalt er det København, der danner rammen om de store ytringsfrihedskonferencer i Skandinavien. Men senest var det i Stockholm, det foregik. Et spirende tegn på, at tingene er ved at ændre sig en smule i Sverige? Læs Aia Fogs rapport fra konferencen, hvor hun var blandt talerne.

 

I år er det 250 år siden at ytringsfriheden blev indført i Sverige. Noget af et jubilæum - og en glimrende anledning for det officielle Sverige til at rulle de røde løbere ud, og slå et slag for demokratiets mest grundlæggende frihedsrettighed.

Men sådan fungerer det ikke helt "hinsidan", for det har været endog særdeles småt med regeringens og Rigsdagens fejring af denne skelsættende begivenhed, der oven i købet kom 83 år før Danmark kodificerede ytringsfriheden med Grundloven i 1849.

Set i det lys, var Jan Sjunnesons (Avpixlat) initiativ til at markere dette skelsættende jubilæum den 1. oktober i hjertet af Stockholm derfor så meget vigtigere. Og et formål Trykkerihedsselskabet har støttet og været med initiativtager til. Og de fremmødte til den internationale konference, der ironisk nok blev afholdt i en comedy club på på Åsøgaten, blev da heller ikke snydt for store navne: Jan Sjunneson havde inviteret både Douglas Murray, Daniel Pipes og Hamed Abdel-Samad - og dermed skulle man tro, at både publikum og presse var strømmet til.

Men Sverige er ikke Danmark, og det var faktisk påfaldende så relativt få svenskere, der mødte op til konferencen, som - set med danske øjne - var temmelig underbemandet i relation til politiopbud. I København, ville en tilsvarende konference nemt kunne trække 2-300 deltagere og både politi og efterretningstjeneste være mødt talstærkt op og tjekke alle konferencedeltagere for mulige våben inden de blev lukket ind.

I Stockholm kunne selv de største navne kun lige trække 60-70 tilmeldte - inklusive adskillige danskere og en relativt stor gruppe amerikanere.

Desuden var politiopbuddet begrænset til Kling & Klang, der skulle følge Hamed Abdel-Samad, som er dødstruet på grund af sin islamkritik. Alle kunne i princippet vade uhindret ind lige fra gaden med en stor bombe - uden at det ville blive opdaget før det var for sent.

Det skete gudskelov ikke, og konferencen forløb til alles store tilfredshed. Selvom man godt kan forfalde til mismod over den udtalte mangel på interesse for denne fine og velarrangerede konference, så er det væsentlige dog, at intiativet blev taget - og at det forhåbentlig vil blive det første i en lang række af konferencer om ytringsfrihed i Sverige. 

Se Doulas Murrays tale ved konferencen her 

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg