"Hvis frihed overhovedet betyder noget, så betyder det retten til at fortælle folk det, de ikke vil høre"

George Orwell

Svensk presseombudsmand truer: Ytringsfrihed er ikke en selvfølge

20. august 2015 - Udkigsposten

Ola Sigvardsson, Allmänhetens Pressombudsman. Foto: Magnus Hartman

Det svenske folk bruger i stigende grad alternative netmedier. Det er et problem, mener Sveriges presseombudsmand, der ikke vil afvise at det kan medføre indskrænkninger i ytringsfriheden.

En svensk medieekspert undersøgte fra hvilke nyhedskilder, historier om Ikea-mordene blev delt på de sociale medier. Han sammenlignede de ti mest delte artikler fra statsmedierne SVT og SR, med de mest delte artikler på netmedierne Fria Tider, Nyheter Idag og Avpixlat. Det viste sig, at de politisk ukorrekte frie medier blev delt i næsten lige så høj grad som de statsejede medier. Her er resultatet:

SVT 77.461
Fria Tider 74.808
Nyheter Idag 35.224
Sveriges Radio 21.407
Avpixlat 20.088

Konsekvenser

Undersøgelsens resultater vakte ikkeDet svenske folk bruger i stigende grad alternative netmedier. I forbindelse med Ikea-mordene, delte svenskerne lige så mange historier fra de alternative medier, som fra de store statsmedier, skriver SVT. begejstring i Sverige. Presseombudsmanden Ola Sigvardsson advarer om at udviklingen kan få konsekvenser for ytringsfriheden. "Yttrande- och tryckfriheten är något som vi inte kan ta förgivet. Politikerna ger oss rätten att trycka och yttra oss, men kräver att vi gör det på ett ansvarsfullt sätt. Om vi inte gör det, kanske friheten inskränks," udtaler Sigvardsson til Svt.se. Han hæfter sig særligt ved, at de alternative netmedier skrev om Ikea-morderens etniske og religiøse ophav.

Morderen var afvist asylansøger og boede på et lokalt flygtningecenter.

Kilder:
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/framlingsfientliga-framat-pa-natet
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Allm%C3%A4nhetens_pressombudsman
http://www.po.se/

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg